Aktivnosti udruge VeDRA

13. lipnja 2021.
...
VeDRA i splitski antifašisti u Dolini heroja

Zajedničko izaslanstvo naše udruge VeDRA i Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita i ove je godine sudjelovala na komemoraciji u Dolini heroja na Tjentištu povodom 78. godišnjice bitke na Sutjesci, najveće bitke Drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije u kojoj je živote u borbi protiv njemačkih i talijanskih okupatora, te ustaških i četničkih snaga dalo više od tri tisuće boraca iz Dalmacije, najviše iz Šibenika i Splita. Kao i svake godine, VeDRA je organizirala i odlazak mladih na Tjentište, kako bi odali počast svojim slavnim precima.

Ovo je bila prilika i za susret sa srodnim antifašističkim organizacijama, pa je tako predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić s predsjednikom antifašista Bosne i Hercegovine Seadom Đulićem dogovorio buduću suradnji. Đulić je i otvorio manifestaciju na Tjentištu dojmljivim motivacijskim govorom.

Na Tjentištu su se okupili predstavnici i brojnih drugih udruženja iz cijele regije koja njeguju uspomenu na tradicije i nasljeđe narodnooslobodilačke borbe, koje diljem bivše Jugoslavije revizionisti dovode u pitanje zbog svojih nacionalističkih interesa, a nerijetko i državne politike slave one koji su 1945. poraženi, pa i bitkama poput one na Sutjesci.

Bitka na Sutjesci, poznata po njemačkom kodnom nazivu Schwarz, odnosno kao peta neprijateljska ofanziva, počela je 15. svibnja i trajala je do 15. lipnja 1943. godine. Cilj neprijateljskih vojnika, kojih je bilo 127.000, bio je uništenje partizanskih snaga predvođenih Vrhovnim štabom, a kojih je na Sutjesci bilo 22.000, uključujući centralnu bolnicu s 3000 ranjenika i 1000 boraca oboljelih od tifusa. Uz strašne žrtve, poginula su točno 7543 partizanska borca, NOVJ se uspjela izvući iz obruča šest puta brojnijeg neprijatelja.

29. ožujka 2021.
...
Obnovimo spomenik u Krivodolu

Izaslanstvo udruge VeDRA, zajedno s udrugama antifašista iz Splita i Sinja, te Srpskog narodnog vijeća Splitsko-dalmatinske županije, odalo je počast žrtvama strašnoga zločina koji se u selu Krivodol kod Trilja dogodio 29. ožujka 1944. Toga dana njemački nacisti su s ustaškim i četničkim postrojbama pobilo 148 mještana, uglavnom starica, staraca i djece.

Nažalost, premda sam spomenik nije doživio sudbinu mnogih drugih u Hrvatskoj i još uvijek stoji na tom stratištu iz Drugog svjetskog rata s imenima svih pobijenih Krivodoljana, nije izbjegao »intervenciju« dežurnih revizionista. Naime, sa spomen ploče koja je sastavni dio spomenika netko – a sumnjamo da je njegov identitet nepoznat – obrisao je spomen ustaša kao jednih od aktera koji su kobnog dana strijeljali mještane Krivodola. Na komemoraciji se pojavila ideja da se spomeniku vrati izvoran izgled, sa spominjanjem svih zločinaca, ali i obnovom grba koji je akcijom očito istog umjetnika dobio neki nakaradan izgled kakav nikad nije postojao.

Neka je vječna slava palim Krivodoljanima i svim žrtvama nacizma i fašizma!

27. ožujka 2021.
...
Komemoracija u Perušiću

U samom srcu Like, u Perušiću, 27. ožujka 2021. grupa njegovih stanovnika, predvođena Josom Obućinom i Vladom Oreškovićem, održala je kratak komemorativni skup posvećen godišnjici najvećeg ustaškog napada i zločina nad članovima NOO Perušića 1944. S pogledom na brdo Kosa odnosno mjesto napada, a kraj spomeničkog mjesta današnjeg napada, nekoliko je delegacija zajedno s organizatorima položilo vijence ličkim partizanima i partizankama, a među njima VeDRA, Antifašistički vjesnik, Srpsko narodno vijeće, SDP i Antifašistička liga RH.

Prisutnima se obratio i Ranko Britvić, predsjednik udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista, govoreći o podršci koju pružaju svojim nekadašnjim suborcima u zaštiti ovog spomenika. »Svaki veteran Domovinskog rata koji je slobodu imao na umu kada je kretao u taj rat morao bi braniti ovo mjesto. Tako ćemo obnoviti spomenik oslobodiocima Knina na brdu Spas upravo iz ponosa i sjećanja na sve što su ti oslobodioci za nas učinili. Oni koji se srame svoje prošlosti neka imaju na umu da će se netko i njih jednom sramiti. U cilju podrške danas osnivamo ogranak naše VeDRA-e kako bi sve dalje napore prema nadležnom Ministarstvu branitelja organizirano provodili u skladu sa zakonom koji načelnik ne poštuje i misli da ne mora poštovati.« Uz Britvića na komemoraciji i osnivanju ličkog ogranka bili su generali Luka Džanko i Veselko Gabričević, te Zoran Radman, tajnik udruge.

Nakon komemoracije kod spomenika u parku, manja delegacija posjetila je i skupnu partizansku grobnicu na mjesnom groblju, gdje su sahranjeni protagonisti snježne perušićke bitke 1944. Ivan Dasović Kukac, Joso Dasović Paprica, Dane Jurišić Dašo, Jandre Kolak Jandra i Mica Špoljarić Opančar.

...
28. rujna 2020.
Komemoracija u Varivodama

Na 25. obljetnicu nikad riješenog zločina nad srpskim civilima u selu Varivode održana je komemoracija na kojoj su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Na skupu na kojem je odana počast 16 civila koje su u Varivodama i Gošićima ubili do danas nepoznati pripadnici hrvatskih vojnih ili policijskih snaga sudjelovalo je i izaslanstvo Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista. Izaslanstvo su predvodili predsjednik Ranko Britvić, tajnik Zoran Radman i Rato Vranješ, koji su na spomen obilježju pobijenim srpskim civilima položili vijenac.

...
27. rujna 2020.
Susret sa sarajevskim mirovnjacima

Predstavnici VeDRA-e Zoran Radman, Rato Vranješ i Vesna Ugrina 27. rujna prvi su se put susreli s predstavnicima Centra za nenasilnu akciju iz Sarajeva, u prostorijama UABA-a Grada Kaštela. Centar radi na izgradnji trajnog mira u regiji bivše Jugoslavije kroz promociju kulture nenasilja, dijaloga i izgradnje povjerenja među pojedincima/kama i grupama, te rad na konstruktivnom suočavanju s prošlošću kao jednom od ključnih faktora izgradnje mira.

...
26. kolovoza 2020.
Komemoracija u Gruborima

Na komemoraciji pobijenim srpskim civilima u Gruborima 26. kolovoza 2020. bilo je i izaslanstvo udruge VeDRA, koje je položilo cvijeće na križ sa slikama žrtava. Tom prilikom predsjednik naše udruge Ranko Britvić u izjavi novinarima rekao je da se nad braniteljima koji su časno branili svoju zemlju nadvio crni oblak. Snage hrvatske policije i vojske, rekao je Britvić, željeli su najbolje, ali »u svakom žitu ima kukolja«, koje je na neki način zagadilo hrvatsku borbu ustaškim predznakom.

...
22. kolovoza 2020.
Počast savezničkim pilotima

Predstavnici VeDRA-e Zoran Radman i Rato Vranješ, te predsjednik UABA Split Zdravko Roje s predstavnicima UABA Sinj odali su počast savezničkim pilotima poginulim u Drugom svjetskom ratu na području Peruće 22. 08. 1944.

...
11. kolovoza 2020.
Kaštelanski antifašisti

Izaslanstvo udruge VeDRA odalo je 11. kolovoza 2020. počast borcima Prvog kaštelanskog partizanskog odreda kod obilježja u Kaštel Kambelovcu, u organizaciji kaštelanske udruge antifašista. O ovom događaju i značaju partizanske borbe u Kaštelima možete pročitati OVDJE

...
10. kolovoza 2020.
Devastirani spomenik u Solinu

Na mjestu na kojem je 10. kolovoza 1941. formiran Prvi solinski partizanski odred, na predjelu Voljak iznad Solina, predstavnici udruge VeDRA i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Kaštela položili su vijence povodom 78. obljetnice toga događaja, važnog za narodnooslobodilačku borbu u srednjoj Dalmaciji.

Nažalost, već godinama - unatoč svim apelima - ovaj se dan i općenito uspomena na prve solinske partizane obilježavaju na jako devastiranom spomen obilježju. Fašistički grafiti, ali i razbijački pohodi - kažu naši prijatelji Solinjani - nedjelo su pojedinih stanovnika ovoga kraja koji očito nemaju osjećaj za svijetlu prošlost slobodarskog Solina. Nadamo se da će i solinske gradske vlasti jednog dana imati više sluha i pokazati dužnu zahvalnost svojim borcima.

...
05. kolovoza 2020.
VeDRA u Kninu na jubileju Oluje

Ove godine je proslava obljetnice Oluje u Kninu po mnogo čemu bila povijesna. Bila je to 25. godišnjica velike vojne pobjede, s nje su upućene važne poruke predstavnika Vlade i lidera srpske zajednice u Hrvatskoj, i otvoreni su putevi prema uspostavi boljeg međunacionalnog povjerenja. I VeDRA je bila na proslavi na glavnim kninskom trgu, a bila je to prilika i za slikanje čelnika naše udruge s pripadnicima slavnih »Paukova«.

...
25. srpnja 2020.
VeDRA u Srbu

Izaslanstvo Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) 25. srpnja je sudjelovalo na proslavi Dana ustanka naroda Like, što je prvi slučaj da je jedna braniteljska udruga došla na proslavu početka borbe protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu na tom području. Tom prilikom, uz govore predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca, bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stipe Mesića i čelnika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franje Habulina, izaslanstvo VeDRA-e predvođeno potpredsjednikom generalom Veselkom Gabričevićem odalo je počast ustanicima 27. srpnja 1941.

Prije obilježavanja Dana ustanka, izaslanstvo VeDRA-e položilo je i vijenac na spomenik partizanima Desete dalmatinske brigade u Srbu, podignut u čast više od 50 boraca te postrojbe poginulih u teškim borbama 1945. s jakim njemačkim snagama koje su se tom rutom povlačile s Balkana. General Gabričević podsjetio je na doprinos koji su hrvatski partizani - posebno oni iz Dalmacije - dali oslobođenju zemlje od nacifašističkih okupatora, kao što su se za slobodu borili i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu, ustavši protiv velikosrpskog fašizma.

...
22. lipnja 2020.
Mimohodom obilježen Dan antifašističke borbe

VeDRA i Udruga antifašista i antifašističkih boraca Splita 22. lipnja 2020. Dan antifašističke borbe dostojno su obilježili, mimohodom od HNK Split do Rive. Nekoliko stotina antifašista pokazalo je još jednom slobodarsko lice Splita, praćeni orkestrom Hrvatske ratne mornarice. Bio je to vrhunac obilježavanje toga dana u Splitu. Tijekom jutra predstavnici antifašističkih udruga, grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika žrtvama fašističkog terora pred zgradom županije, uz još jednom pokrenutu inicijativu o preimenovanju trga pred županijom u Trg žrtava fašizma. Nakon toga se događanje preselilo u splitsku Galeriju umjetnina gdje su prigodne govore održali i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, te izaslanik splitsko-dalmatinskog župana Visko Haladić.

...
22. lipnja 2020.
Podružnica u Lici

Na Dan antifašističke borbe 22. lipnja 2020. delegacija VeDRA-e koju su činili predsjednik Ranko Britvić, te generali Veselko Gabričević i Luka Džanko u Perušiću su uz osnivanje podružnice udruge za Liku dali podršku mještanima koji se protive izmještanju spomenika NOB-a iz središta mjesta. Dva dana kasnije predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić i član udruge Rato Vranješ sudjelovali su na komemoraciji na mjestu jednog od najstrašnijih stratišta u Drugom svjetskom ratu, ustaškog logora Jadovno zapadno od Gospića, koji je otvoren već 11. travnja 1941., samo dan nakon formiranja NDH.

...
09. lipnja 2020.
Komemoracija u Čikešima

General Luka Džanko, heroj Domovinskog rata i član udruge VeDRA ove je godine bio izaslanik predsjednika republike Zorana Milanovića na komemoraciji u Čikešima kod Žeževice. Tamo su 9. lipnja 1944. okupatori predvođeni SS-ovcima ubili i spalili 54 mještana, među kojima i više djece od dvije do osam godina. Bio je to jedan od najvećih pojedinačnih zločina okupatorskih snaga u Dalmaciji. Naša udruga je vijencem također odala počast pobijenim mještanima, a ovoga puta priključio nam se i poznati književnik i novinar Ante Tomić.

...
09. lipnja 2020.
Počast herojima Sutjeske

I ove, 2020. VeDRA je objavom osmrtnice u Slobodnoj Dalmaciji odala počast herojima bitke na Sutjesci. Među 22 tisuće partizana u jednoj od najvećih bitaka Drugog svjetskog rata na Balkanu bilo je najviše onih iz Hrvatske - skoro devet tisuća, od čega ravno 5195 iz Dalmacije. Poginulo ih je čak 2908.

...
22. svibnja 2020.
Obljetnica Šubićevca

U spomen parku na šibenskom Šubićevcu 22. svibnja 2020. obilježena je 78. obljetnica strijeljanja narodnog heroja Rade Končara i još četrdesetak antifašista, najviše iz Splita i Šibenika. U spomen na taj zločin talijanskih fašista vijenac su u ime VeDRA-e i Udruge antifašista i antifašističkih boraca položili Feđa Klarić i admiral Fridrih Moretti.

...
08. svibnja 2020.
Obilježen Dan pobjede

Povodom Dana pobjede predstavnike VeDRA-e - predsjednika Ranka Britvića, generala Veselka Gabričevića i Rozitu Vidan - zajedno s delegacijom Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske 8. svibnja 2020. primio je predsjednik republike Zoran Milanović.

Istoga dana, i istim povodom, izaslanstvo VeDRA-e - uz spomenute priključio se i Boris Biličić - položilo je vijence na Grobnicu narodnih heroja na zagrebačkom Mirogoju. Uz čelnike naše udruge toga su dana vijence na Mirogoju položili i izaslanici predsjednika Republike Hrvatske, izaslanstva Vlade i Sabora, Saveza antifašističkih boraca i antifašista, grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, te veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Na sam Dan pobjede, 9. svibnja, predstavnici VeDRA-e Zoran Radman, Rato Vranješ, Marin Kuzmić i Feđa Klarić položili su vijenac na kosturnicu palih boraca NOB-a, te na središnji križ na splitskom gradskom groblju Lovrinac. Izaslanstvu VeDRA-e priključili su se i predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca Split Josip Milat i Vesna Podlipec.

...
02. svibnja 2020.
Incident u Okučanima

VeDRA je povodom incidenta s ustaškim pozdravom na obilježavanju pobjedničke akcije Bljesak 2. svibnja 2020. izdala priopćenje u kojem se kaže:

Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista - VeDRA osuđuje isticanje ustaškog pozdrava »Za dom spremni« na državnoj svečanosti odavanja počasti poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, što se dogodilo 1. svibnja 2020. u Okučanima prilikom obilježavanja VRA »Bljesak«. Isticanjem ustaškog pozdrava »Za dom spremni« na odjeći člana službene delegacije koja polaže vijenac za poginule te na samom vijencu, zlouporaba je branitelja i Domovinskog rata i nastojanje oživljavanja nacionalnog povijesnog zla, zbog čega je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović napustio svečanost. VeDRA podržava ovakav postupak predsjednika, obzirom na njegovu obvezu poštivanja Ustava na kojeg je prisegnuo, a u čijoj je preambuli ustaška NDH jasno negirana i odbačena. Svako pozivanje na NDH, odnosno isticanje pokliča »Za dom spremni« je protuustavno i nikakav ga kontekst ne može ekskulpirati.

Treba naglasiti da se svi oni pojedinci i grupe osoba koji rabe ustaški pozdrava pod krinkom odavanja počasti pripadnicima HOS-a, ne mogu pozivati tj. govoriti u ime svih hrvatskih branitelja i veterana Domovinskog rata. HOS se borio u obrani Hrvatske i dao je žrtve koje nitko ne dovodi u pitanje i koje zaslužuju odavanje počasti. Međutim, valja napomenuti da je HOS bila stranačka vojska HSP-a, stranke koja se pozivala na Pavelića i NDH, da su postrojbe HOS-a nosile imena ustaških zločinaca i da HOS postrojavanjem i danas slavi ustaški blagdan 10. travnja. U tom kontekstu su i koristili ustaški pozdrav »Za dom spremni«. HOS ne treba braniti od ustaškog pozdrava, oni su ga baš kao takvog htjeli, što su njihovi čelnici više puta javno isticali.

Vjerujemo da organizator nije mogao znati za planirani »performans« pripadnika HOS-a. Podsječamo na povijesnu činjenicu da HOS u operaciji »Bljesak« nije sudjelovao jer su odlukom Vrhovnoga zapovjednika početkom 1992. godine njegove postrojbe rasformirane a pripadnici tih postrojbi raspoređeni po drugim jedinicama Hrvatske vojske. Uz to, organizatora se može zapitati zbog čega na 25. obljetnicu obilježavanja VRO »Bljesak« nije pozvan general bojnik Luka Džanko, jedan od najviših zapovjednika na tom području, u čijoj se zoni odgovornosti odvijala ta operacija ».On je, kao zapovjednik Zbornog područja Bjelovar i zapovijednik »istočnog pravca«, prvi ušao u Okučane i podnio prijavak tadašnjem predsjedniku hrvatske vlade Nikici Valentiću. General Džanko morao je biti u delegaciji ratnih zapovjednika koji su u subotu u Okučanima položili vijence na spomen obilježje poginulim braniteljima.

Mi, veterani, branitelji iz Domovinskog rata, zajedno sa svim hrvatskim građanima, borili smo se u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu (1991. - 1995.) U tom ratu izvojevali smo pobijedu i obranili suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske definiranu u AVNOJ-evskim međunarodno priznatim granicama. Moderna Republika Hrvatska utemeljena je Božićnim ustavom iz 22. prosinca 1990. U izvorišnim osnovama tog ustava utkan je antifašizam nasuprot NDH. Isticanjem ustaškog pozdrava »Za dom spremni«, znakovlja i vođa NDH, rehabilitira se zločinačka, izdajnička i kvislinška tvorevina i time derogira temelje državnosti iz izvorišnih osnova tog Ustava a i dovodi u pitanje unutrašnji i međunarodni legitimitet Republike Hrvatske.

...
29. travnja 2020.
Predsjedničko primanje za veterane iz Bljeska

Predsjednik Republike Hrvatske priredio je 29. travnja 2020. primanje za ratne zapovjednike prigodom obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak. Među zapovjednicima na primanju je bio i naš član general Luka Džanko, zapovjednik zbornog područja Bjelovar i zapovjednik Istočnog pravca u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak kojom je oslobođena zapadna Slavonija. Uz Džanka na primanju je bio i predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić.

...
14. travnja 2020.
Obljetnica prve Narodne vlade Hrvatske

Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita (UAAB) i Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) te predstavnici Zajednice Antifašističkih boraca i Antifašista Splitsko-dalmatinske županije obilježili su 75. obljetnicu formiranja prve Narodne vlade Hrvatske. U ime VeDRA-e vijence su položili predsjednik udruge Ranko Britvić i član središnjeg odbora Feđa Klarić. Kako je stara gradska vijećnica u kojoj je vlada 1945. formirana zbog radova bila nepristupačna, svečanost se održala pored štandarca na Pjaci.

09. ožujka 2020.
Program rada udruge

Dana 9. ožujka 2020. održana je sjednica Središnjeg odbora na kojoj je razrađen Program rada za 2020/21. Program je napravljen prema prijedlozima s prethodne sjednice Središnjeg odbora od 11. prosinca 2019.

...
06. ožujka 2020.
Suradnja s Istranima

VeDRA je imala svoje predstavnike na Danima antifašizma u Opatiji 6. ožujka 2020. Predsjednik Ranko Britvić i tajnik Zoran Radman uspostavili su tom prilikom suradnji s antifašističkim udrugama s područja Istre.

Također, razgovarali su i s intendantom HNK Ivana pl.Zajca Marinom Blaževićem koji ih je upoznao s pripremama na postavljanju »Requiema za pale partizane«.

...
20. veljače 2020.
Prijem kod Azimova

Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov u svom je uredu 20. veljače 2020. primio čelništvo udruge VeDRA - predsjednika Ranka Britvića, Rozitu Vidan, Zorana Radmana, Veselka Gabričevića i Luku Džanka. Sastanku je nazočio i počasni član udruge, bivši predsjednik republike Stjepan Mesić, a razgovaralo se o suradnji na promicanju antifašizma i očuvanju tekovina antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu.

...
13. veljače 2020.
Promocija Goldsteinove knjige

VeDRA je 13. veljače 2020. organizirala promociju knjige Ive Goldsteina »Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća«, priređenu u splitskom hotelu Park. Uz moderiranje i uvodnu riječ Pere Jurišina, knjigu su uz autora predstavili novinar, publicist i književnik Jurica Pavičić, te profesor splitskog Filozofskog fakulteta Aleksandar Jakir. U ime udruge VeDRA punoj dvorani u hotelu Park obratio se general Veselko Gabričević.

Uz brojne teme otvorene na promiciji, od Stjepana Radića do politike Franje Tuđmana, vrijedi istaknuti Goldsteinovu tezu da je kultura sjećanja baza našeg identiteta.

- I danas ljudi misle, što se bavimo ustašama i partizanima, otvarajmo radna mjesta. Ali ako nemamo svijest što su pojedini pokreti promovirali i ako nemamo pravi odnos prema povijesti, nemamo ni pravu sliku prema današnjosti. Imamo rastroj zbog nesnalaženja, rekao je Goldstein.
Link: Izvještaj je objavio Dalmatinski portal

...
27. siječnja 2020.
Komemoracija u Auschwitzu

Kao jedina veteranska udruga iz Hrvatske, VeDRA se 27. siječnja 2020. priključila obilježavanju 75. obljetnice oslobođenja nacističkog logora Auschwitz-Birkenau. Ranko Britvić, Rozita Vidan i Feđa Klarić tom su se prilikom poklonili žrtvama Holokausta i ove nacističke tvornice smrti, koncentracijskog logora kojega je u siječnju oslobodila Crvena armija nadirući kroz Poljsku prema Njemačkoj.

Izaslanstvo VeDRA-e je sudjelovalo i na svečanostima koje su tom prilikom organizirane u Krakovu, gdje smo bili posebni gosti hrvatskog veleposlanika Tomislava Vidoševića i počasnog konzula Republike Hrvatske u Krakovu Pawela Wlodarczyka. Također, izaslanici udruge prisustvovali su simfonijskom koncertu organiziranom povodom početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

...
18. siječnja 2020.
Tus počasni predsjednik

Odlukom Središnjeg odbora udruge, jedan od najvažnijih časnika Hrvatske vojske u Domovinskom ratu stožerni general Antun Tus proglašen je počasnikom predsjednikom VeDRA-e. Predsjednik udruge Ranko Britvić, potpredsjednik Veselko Gabričević i član Feđa Klarić 18. siječnja 2020. posjetili su generala Tusa i uručili mu povelju o počasnom predsjedništvu. Sudjelovanje tako uglednog časnika u radu udruge veliki je poticaj za budućnost i priznanje važnosti udruge.

...
27. prosinca 2019.
Božićni domjenak

VeDRA je 27. prosinca 2019. zajedno s Udrugom antifašista i antifašističkih boraca Splita priredila božni domjenak. Članovi dviju udruga proveli su ugodno vrijeme u druženju. Posebno zanimljiv bio je susred dvojice generala Hrvatske vojske, potpredsjednika VeDRA-e Veselka Gabričevića i člana središnjeg odbora VeDRA-e Luke Džanka s partizankom Palminom Poljak. Ta je ponosna 97-godišnja antifašistkinja nositeljica partizanske Spomenice, nedavno je odlikovana Redom Stjepana Radića, a također je i počasna članica VeDRA-e. Tako su se srele dvije generacije hrvatskih ratnika, branitelja i pobjednika.

...
20. prosinca 2019.
Tribina o revizionizmu

Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Kaštela, uz podršku Ministarstva hrvatskih branitelja, ali i uz pomoć udruge VeDRA 20. prosinca 2019. organizirala je tribinu »Antifašizam i povijesni revizionizam«. U punoj dvorani Doma hrvatskih branitelja posvećenoj baštini NOB-a u Kaštelima govorili su povjesničar prof. Hrvoje Klasić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta i politolog prof. Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti. Moderator tribine bio je tajnik VeDRA-e dr. Zoran Radman.

...
16. studenog 2019.
Slava vukovarskim herojima

Predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista Ranko Britvić 16. studenoga 2019. poklonio se žrtvama opsade i okupacije Vukovara, povodom 28. obljetnice pada grada heroja u ruke velikosrpskih okupatora. Tom prilikom Britvić je položio vijence na spomen obilježjima na Ovčari, te spomen groblju vukovarskih branitelja.

...
27. listopada 2019.
Dan oslobođenja Kaštela

Povodom Dana oslobođenja Grada Kaštela koje se obilježava 27. listopada članovi Udruge VeDRA aktivno su sudjelovali u pripremama i organizaciji 75. obljetnice oslobođenja. Posebno su se iskazali Ratomir Vranješ, Ranko Britvić i Marko Veselinović. Delegacija Udruge VeDRA položila je vijenac na obnovljeni spomenik, a general Luka Džanko je u ime Udruge VeDRA pozdravio sve prisutne na Svečanoj akademiji.

...
26. listopada 2019.
Splitskih 75 godina slobode

Udruga VeDRA sudjelovala je s više događanja na proslavi 75. godišnjice oslobođenja Splita. U hotelu Park 26. listopada održana je povijesna tribina »75. godišnjica oslobođenja Dalmacije i antifašizam danas«. Tribinu je pozdravnom rječju otvorio predsjednik udruge Ranko Britvić, a moderator je bio tajnik dr. Zoran Radman. Sudjelovali su prof. Branko Dubravica (Oslobođenje Dalmacije 1944.), doc. Dragan Markovina (Antifašistički pokret u Dalmaciji), prof. Aleksandar Jakir (Uloga seljaštva u antifašističkoj borbi naroda Dalmacije), Mladen Krnić (El Shatt 1944. – Dalmatinski zbjeg kao organizirana država), prof. Drago Roksandić (Dalmatinski (splitski) umjetnici-partizani, Hvarska konferencija kulturnih radnika Dalmacije (prosinac 1943.) i Prvi kongres kulturnih radnika Hrvatske u Topuskom), Zdravko Reić (Obnova Hajduka u NOB-u), prof. Hrvoje Klasić (Suvremeni hrvatski antifašizam i povijesni revizionizam). Završnu riječ dao je general Veselko Gabričević, potpredsjednik VeDRA-e.

Na svečanosti istog dana, pak, uz čelništvo VeDRA-e sudjelovali su kapetan bojnog broda Ivan Vuković kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, dr. Kornelije Brkić kao izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, i prof. Josip Milat, predsjednik UAAB-a Split.

U Domu mladih iste večeri je održan i koncert »Pjesme koje se više ne pjevaju«, po ideji i u organizaciji Marina Kuzmića, a na kojem je bilo tristotinjak građana. Kako se nisu ostvarili uvjeti da koncert izvede zbor ili orkestar, pjesme su puštane s razglasa, no prisutni su se spremno priključili.

Dan prije u hotelu Park upriličena je promocija knjige Hrvoja Klasića »Bijelo na crno«. Knjigu su predstavili Damir Pilić, Tihomir Ponoš i autor, a moderator je bio Pero Jurišin. Također, na spomen ploči na staroj gradskoj vijećnici vijenac su položili Ranko Britvić, Veselko Gabričević, Rato Vranješ i Zoran Radman.

...
21. listopada 2019.
Sloboda Makarske

Povodom 75. obljetnice oslobođenja Makarske general Veselko Gabričević u ime VeDRA-e 21. listopada 2019. položio je vijenac u spomen poginulim partizanima, i osloboditeljima grada.

...
19. listopada 2019.
Heroji Kozare

19.10.2019. predstavnici VeDRA-e Ranko Britivić, Zoran Radman, Rato Vranješ, Gordana Radman, Vesna Ugrina i Marko Veselinović posjetili su 19. listopada spomenik palim borcima Prve dalmatinske brigade u Jajcu, te tamo položili vijenac. Također, odali su počast i 9921 poginulom borcu na Mrakovici na Kozari.

...
07. listopada 2019.
Obilježen Dan neovisnosti

Ranko Britvić, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista, povodom Dana neovisnosti na Mirogoju je 7. listopada 2019. položio cvijeće na grob velikana Domovinskog rata, stožernog generala Petra Stipetića, prvog počasnog predsjednika VeDRA-e.

Također, istoga dana i istim povodom predstavnici VeDRA-e general Luka Džanko, Feđa Klarić i Zoran Radman položili su vijenac na Groblju hrvatskih branitelja na Lovrincu u Splitu.

...
22. rujna 2019.
Šoltanske svečanosti

Pod pokroviteljstvom općine Šolta udruga VeDRA-e zajedno sa Antifašistima Šolte bila je 22. rujna 2019. suorganizator obilježavanja 75. obljetnica oslobođenja Šolte od fašističke okupacije. Tom prilikom postavljena je i izložba »Od pobjede 1945. do pobjede 1995«. Predstavnici VeDRA-e, UAAB-a Split, UABA-a Kaštela i ZUABA Splitsko dalmatinske županije položili su vijence na spomenik NON-a na Brdu posvećen desantnom prepadu na Šoltu 10. svibnja 1944., spomeniku u središtu Grohota i na spomenik Domovinskog rata kod općinske zgrade. Kulturno umjetnički program održan je u Domu kulture Grohote. Organiziran je i ručak za 100-tinjak sudionika.

...
25. kolovoza 2019.
Počast splitskoj mladosti

Udruga VeDRA priključila se Udruzi antifašista i antifašističkih boraca Splita i Udruzi antifašističkih boraca Sinja u pripremi i organizaciji obilježavanja 78. obljetnice strijeljanja boraca Prvog partizanskog splitskog odreda 25. kolovoza. Počast splitskoj mladosti odana je kod spomenika na splitskim Plokitama, te u Ruduši kod Sinja, mjestu stradanja Odreda. U ime VeDRA-e sudjelovali su Veselko Gabričević i Zoran Radman, a obilježavanju obljetnice nazočili su i istaknuti antifašisti, bivši predsjednik republike Stjepan Mesić i doajen diplomacije Budimir Lončar. VeDRA je tom prilikom osigurala i ručak za sve učesnike.

...
05. kolovoza 2019.
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Povodom Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, i izaslanstvo VeDRA-e je 5. kolovoza 2019. položile vijence kod središnjeg križa i na braniteljskom groblju na splitskom gradskom groblju Lovrinac. U ime VeDRA-e vijenac su položili Maja Vrdoljak i Rato Vranješ, zajedno s predsjednikom UAAB-a Split prof. Josipom Milatom.

...
22. lipnja 2019.
Dan antifašizma u Splitu

VeDRA je aktivno sudjelovala u obilježavanju Dana antifašističke borbe u Splitu 22. lipnja 2019., uključujući i organizacijske pripreme. Predsjednik udruge Ranko Britvić govorio je na svečanosti u Muzeju grada Splita, a Cvjetko Miličić bio je dio izaslanstva koje je položilo vijence kod središnjeg križa i u spomen kosturnici na gradskom groblju Lovrinac. Tajnik Zoran Radman položio je vijenac na Šolti.

...
15. lipnja 2019.
Godišnjica Sutjeske

Od 15. do 17. lipnja 2019. obilježena je 76. obljetnica bitke na Sutjesci, a VeDRA je tom prilikom organizirala više aktivnosti u Dolini heroja. Izaslanstvo je posjetilo grob zapovjednika 3. udarne divizije, narodnog heroja Save Kovačevića, a na središnjoj manifestaciji bili su nazočni i predstavnici hrvatske Vlade, veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH, te je položen i vijenac predsjednika Vlade.

VeDRA je 15. lipnja 2019. u Slobodnoj Dalmaciji objavila i osmrtnicu na cijeloj stranici s imenima i prezimenima 545 boraca iz Splita i okolice poginulih na Sutjesci. Uz stihove Ivana Gorana Kovačića »Nema ih više jer su htjeli biti«, borcima smo odali počast riječima »Vi ste oslobodili ono što smo mi obranili«.

...
06. lipnja 2019.
Mesić počasni član

Vodstvo udruge VeDRA sastalo se 6. lipnja 2019. s bivšim predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem, koji je na čelu države bio od 2000. do 2010. godine. Tom prilikom Stjepan Mesić je kao osvjedočeni antifašist postao počasni član VeDRA-e.

09.05.2019. povodom Dana pobjede nad fašizmom – Dana Europe delegacija VeDRA-e (Zoran Radman, Luka Džanko i Feđa Klarić) sudjelovala je u obilježavanju značajnog datuma s polaganjem vijenca na Lovrincu;

...
08. svibnja 2019.
Od pobjede do pobjede

Povodom Dana pobjede na fašizmom, ali i obljetnice oslobođenja Zagreba, VeDRA i UAAB u Puli i Zagrebu su priredili izložbu »Od pobjede 1945. do pobjede 1995.« s fotografijama iz Narodno-oslobodilače borbe i iz Domovinskog rata. U Puli je izložba otvorena 3. svibnja 2019., u suorganizaciji dviju udruga. U Ime VeDRA-e nazočili su Ranko Britvić, Veselko Gabričević, Luka Džanko, Zoran Radman, Feđa Karić i Gordana Radman. UAAB-a Split predstavljali su prof. Josip Milat, Vesna Podlipec i Vinka Jurjević. Također, čelništvo udruge u Puli je razgovaralo s predstavnicima braniteljskih udruga Grada Pule.

Izložba u Zagrebu otvorena je na sam Dan pobjede 9. svibnja, u predvorju koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.