Aktualno

Budimir Lončar – od Preka do vrha svijeta

Piše: VeDRA
  21. rujna 2020.

U izdanju nakladničke kuće Fraktura uskoro iz tiska izlazi nova knjiga povjesničara Tvrtka Jakovine »Budimir Lončar - od Preka do vrha svijeta«. Promocija je zakazana za petak, 2. listopada u 19 sati u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, a kao promotori najavljeni su sam autor, potom Budimir Lončar, Tomislav Jakić, Ivo Josipović, Latinka Perović i Rade Šerbedžija, uz moderiranje Seida Serdarevića iz Frakture. Nažalost, zbog pandemije promocija će biti održana uz ograničeni broj posjetitelja, te uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Kako najavljuju iz Frakture, povjesničar Tvrtko Jakovina imao je privilegij petnaestak godina razgovarati s posljednjim ministrom vanjskih poslova Jugoslavije, bivše diplomatske velesile. Razgovarao je i s ključnim ličnostima drugih aktualnih i bivših velesila, a nakon mukotrpnog rada u mnogim arhivima dobili smo jedinstveni magnum opus koji se ne dade svrstati ni u biografiju ni u povijest diplomacije i upravo u toj nemogućnosti, ali i jedinstvenoj sintezi krije se qualitas occulta ove knjige. »Budimir Lončar – Od Preka do vrha svijeta« biografija je dalmatinskog partizana, jugoslavenskog diplomata i savjetnika hrvatskih predsjednika, ali i povijest Narodnooslobodilačke borbe, sukoba Tita i Staljina, otvaranja Jugoslavije prema Zapadu, kulturne scene New Yorka pedesetih godina, Indonezije, Pokreta nesvrstanih, Zapadne Njemačke, tragičnih događaja devedesetih godina i naknadnih pokušaja da se prevlada njihovo nasljeđe. Ovo je i povijest i biografija koja se dotiče ključnih ličnosti dvadesetog stoljeća, od Josipa Broza do Mihaila Gorbačova i Georgea Busha, od Koče Popovića preko Sukarna i Henryja Kissingera do Jimmyja Cartera i Ronalda Reagana.

Za Lončara je Mihail Gorbačov rekao da s njim dijeli brojna razmišljanja o budućnosti svijeta. »Danas, kada se svijet suočava s novim opasnim izazovima i ugrozama, Budimir Lončar nas poziva da razmislimo o njima i vratimo se multilateralnom pristupu svjetskoj politici«, napisao je bivši generalni sekretar KPSS-a. S Lončarom je kroz Pokret nesvrstanih i važne egipatsko-jugoslavenske odnose blisko surađivao i Amr Moussa (bivši egipatski ministar vanjskih poslova, te glavni tajnik Arapske lige 2001-2011.), za kojega je ovaj diplomat »čovjek principa koji je čvrsto vjerovao u filozofiju nesvrstanih«, koji je pridonio rješavanju mnogih problema kao što su palestinsko pitanje, izraelsko-arapski sukob, ekonomski razvoj nesvrstanih zemalja, dekolonizacija i afirmacija prava naroda na samoodređenje, posebno u Africi i Latinskoj Americi. Lončarovog zalaganja za mir i intervencije krajem hladnoratovskog razdoblja prisjeća se i bivši francuski ministar Roland Dumas.

Knjigu »Budimir Lončar – Od Preka do vrha svijeta« moguće je preko Frakturine web-knjižare naručiti do 30. rujna po pretprodajnoj cijeni od 249 kn i s besplatnom dostavom, odnosno e-poštom na prodaja@fraktura.hr ili telefonom na 01/3357863.

Vezani članci
...
Svijet
Jakovina: Idu li antifašisti u ilegalu?

Danas slavimo Dan pobjede nad fašizmom. Prošlo je 76 godina otkako je kapitulirao jedan od najzločinačkijih režima kojega je čovječanstvo ikad upoznalo, onaj nacistički. Toga dana, 9. svibnja 1945. (ili 8. svibnja, kad je primirje zapravo potpisano) i građani Hrvatske bili su čvrsto na pobjedničkoj strani, onoj koja je nakon šest godina rata – u Hrvatskoj i Jugoslaviji nakon četiri godine – konačno pobijedila, i donijela tadašnjem svijetu nadu da će mir trajati vječno, ili bar da se zla koja su donijeli fašizam i nacizam više...

VeDRA     09. svibnja 2021.

...
Hrvatska
Budimir Lončar – hodajuća povijest

O KRAJU JUGOSLAVIJE — Često sam razmišljao o tome bi li Jugoslavija mogla opstati, ali zaključak je bio vidljiv još i u vrijeme internacionalizacije krize, da je dotrajala, da opstanka nema. Ljudi, pa i države, imaju svoj vijek trajanja. Žalosno je što je kraj Jugoslavije bio krvav, što internacionalizacija, koja je bila korisna, nije mogla zaustaviti pokretače sukoba i agresije. *** O OSTAVCI — Ostavku sam dao u pravom času. Ali u zadnjem času, 18. studenoga, na dan pada Vukovara i mjesec dana prije nego što je Badinterova komisija...

Zdravko Milinović / Jutarnji list     03. listopada 2020.