Aktualno

Komemoracija u Varivodama – korak prema budućnosti

Piše: VeDRA
  28. rujna 2020.

Nastavlja se proces uspostave većeg i za budućnost Hrvatske iznimno važnog hrvatsko-srpskog povjerenja. Nakon što su predstavnici srpske zajednice prvi put bili na službenoj proslavi obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, a potom predsjednik republike Zoran Milanović, te potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević zajednički komemorirali žrtve zločina kojega su hrvatski vojnici počinili u selu Grubori, otišlo se još jedan korak dalje.

Na poprištu jednog od najvećih zločina nad srpskim civilima, u selu Varivode, žrtvama su se poklonili predsjednik Vlade Andrej Plenković i njegov potpredsjednik Boris Milošević. Poruke koje su tom prilikom odaslali iznimno su važne i snažne, a nadamo se da će napokon dovesti i do kažnjavanja odgovornih za ovu tragediju.

Kako je izvijestio Dnevnik.hr premijer Andrej Plenković je polažući vijenac rekao da je u Varivodama počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, kad tamo više nije bilo ratnih djelovanja. »Ovaj je zločin uvreda za suvremenu Hrvatsku jer vrijeđa ljudsko dostojanstvo. Zločini počinjeni nakon operacije Oluja ne mogu se opravdati. To je ružan ožiljak na obrambeni karakter Domovinskog rata«, rekao je, dodajući da su zločini bili čin pojedinaca koji se moraju privesti pravdi. Također, Plenković je istaknuo da očekuje suradnju sa Srbijom u traganju za 1869 nestalih, i poslao poruku pomirbe:

»To ne znači zaboraviti što se događalo u ratu, nego izvući pouke i pružiti ruku mira. To znači da se Hrvati moraju suočiti s istinom da je bilo zločina, a Srbi da je na Hrvatsku izvršena agresija. Uvjeren sam da svi zajedno možemo graditi bolju i uspješniju Hrvatsku, da svi građani srpske nacionalnosti mogu izjaviti poput Nikole Tesle da su ponosni na srpski rod i hrvatsku domovinu«.

Uz riječi Milorada Pupovca kako »ratovi ne završavaju samo kad utihnu puške i topovi, nego kad utihnu i riječi prije tih topova i kad ih se više u javnom prostoru ne čuje«, s Plenkovićevim zalaganjem za otvaranje bolnih tema s obiju strana složio se i Boris Milošević, pa i s priznanjem sa srpske strane o karakteru agresije na Hrvatsku. Kako je prenio N1 , Milošević je rekao kako je »vrijeme da nakon 25 godina posjećujemo jedni druge, da otvorimo te bolne teme, da je vrijeme da konačno čujemo jedni druge, da čujemo ono što smo možda stavljali sa strane, zataškavali«.

Više od dva mjeseca nakon Oluje, u Varivodama je 28. rujna 1995. skupina nikad identificiranih pripadnika Hrvatske vojske ili MUP-a ubila devetoro civila, nakon što je odmah nakon Oluje u obližnjem Gošiću ubijeno sedam starijih osoba. Za te zločine nikad nitko nije odgovarao. Detaljnije pročitajte na stranicama Centra za suočavanje s prošlošću Documenta.

Foto: Dnevnik.hr

Vezani članci
...
Varivode
Komemoracija u Varivodama

Na 25. obljetnicu nikad riješenog zločina nad srpskim civilima u selu Varivode održana je komemoracija na kojoj su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Na skupu na kojem je odana počast 16 civila koje su u Varivodama i Gošićima ubili do danas nepoznati pripadnici hrvatskih vojnih ili policijskih snaga sudjelovalo je i izaslanstvo Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista. Izaslanstvo su predvodili predsjednik Ranko Britvić, tajnik Zoran Radman i Rato Vranješ, koji su na spomen obilježju pobijenim srpskim...

VeDRA     28. rujna 2020.