Aktualno

REAGIRANJA: Kako je Udruga veterana 4. gardijske brigade promašila metu

Piše: VeDRA
  25. kolovoza 2020.

Hrvatska je od fašizma obranjena i u NOB-u i u Domovinskom ratu

Udruga veterana 4. gardijske brigade oštrim je priopćenjem 19. lipnja reagirala na, po njima, »sramotno poistovjećivanje« partizana i hrvatskih gardista na naslovnoj fotografiji Facebook stranice naše udruge. Naravno, Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) ničim ne spori pravo veteranima pobjedničke 4. gardijske brigade da o društvenim pitanjima Republike Hrvatske imaju svoje mišljenje. No, svojim priopćenjem kojim su reagirali na naslovnu fotografiju Facebook stranice udruge VeDRA višestruko su promašili metu, pa time zapravo pokazali koliko je važno djelovanje naše udruge.

U priopćenju veterana Paukova iznosi se više krupnih faktografskih grešaka koje bacaju sasvim krivo svjetlo i na našu Udrugu, i na ono za što se ona zalaže, ali i na ustavne i zakonske odredbe na kojima je nastala i na kojima je izgrađena Republika Hrvatska. VeDRA, naime, nije »antifašistička udruga«, kako je površno nazivaju veterani Četvrte. Mi smo udruga koja okuplja veterane Domovinskog rata, suborce potpisnika priopćenja na koje se osvrćemo, koji svoj ratni put smatraju borbom protiv srpskog fašizma, jednakom onoj koju su naši prethodnici u Drugom svjetskom ratu vodili protiv talijanskog, njemačkog, ustaškog i četničkog fašizma. Naši članovi su brojni branitelji, ali i visoki časnici Hrvatske vojske, pa i generali. Da, u našim redovima su i drugi građani koji na isti način gledaju na dvije velike hrvatske pobjede, onu iz 1945. i onu iz 1995.

Kako se ističe u programskim dokumentima Vedre, antifašizam u Hrvatskoj nije i ne može biti ograničen samo na razdoblje Drugog svjetskog rata, nego se proteže i na temelje Domovinskog rata, s obzirom da srpska politika na prijelazu iz osamdesetih u devedesete godine 20. stoljeća ima sva obilježja fašizma. Otud proizlaze i ciljevi naše udruge: promicanje ideje antifašizma kao civilizacijske vrijednosti i humanističkog otpora svim oblicima diskriminacije, te očuvanje tekovina antifašizma, ponajprije u Hrvatskoj ali i općenito. Hrvatska i njezini građani svih nacionalnosti pobijedili su i 1945. i 1995., ma koliko se različite snage na brojnim razinama svim silama trudile poništiti svrstavanje naše zemlje i našeg naroda na pobjedničku stranu u Drugom svjetskom ratu i izbjegavali je povezati s pobjedom u Domovinskom ratu. Posebno je to važno u Splitu i Dalmaciji, koji bez antifašističke borbe ne bi ni bili u sastavu Hrvatske, na isti način kao što bez borbe postrojbi poput 4. gardijske brigade ne bismo pobijedili velikosrpski fašizam u devedesetima. Pristajanjem uz antifašističku koaliciju hrvatski je narod branio svoje pravo na suverenost, zajedno s drugim antifašističkim snagama u samoj Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Time je stvorio uvjete za održivu budućnost i nacije i države, s jasno utvrđenom suverenošću i granicama. Tako stečena suverenost bila je ugrožena od strane velikosrpske politike, pa je stoga borba protiv tog ideološkog i nacionalističkog koncepta jasan nastavak antifašističke borbe.

Upravo to je bila naša intencija kada smo fotografije dviju pobjedničkih vojski stavili na našu naslovnu fotografiju. Važno je napomenuti da takav spoj nije promidžbeni materijal za obilježavanje Dana antifašističke borbe 22. lipnja, uostalom nastao je prije mjesec dana. No, mnogo je važnije da je poistovjećivanje osloboditelja iz dvaju ratova u kojima je Hrvatska pobijedila, nasuprot negiranju te veze, u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i njegovim Izvorišnim osnovama. Treba li podsjetiti? Možemo. Povijesno pravo hrvatskog naroda na punu državnu suverenost među ostalim se očituje i »u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Državne Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963.-1990.), na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izrađenom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost. Novim Ustavom Republike Hrvatske (1990.) i pobjedom u Domovinskom ratu (1991.-1995.) hrvatski je narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države«.

Na koncu, spomenimo i mi Antifašistički mimohod koji naša udruga zajedno s Udrugom antifašista i antifašističkih boraca Splita organizira u Splitu 22. lipnja. Taj dan nije nikakav »naš praznik« kako navode veterani Četvrte, nego službeni državni praznik prihvaćen u hrvatskom Saboru zbog obilježavanja jedne od najsvjetlijih epizoda u novijoj hrvatskoj povijesti, formiranja jedne od prvih antifašističkih postrojbi u tada okupiranoj Europi. Uostalom, mimohod u ponedjeljak popodne dio je šire manifestacije kojom će u Splitu biti obilježen taj dan, jednako važan kao i formiranje Četvrte i svih drugih postrojbi u Domovinskom ratu. Uz Vedru, UAAB i Zajednicu udruga antifašista i antifašističkih boraca Splitsko-dalmatinske županije organizatori obilježavanja Dana antifašističke borbe su i Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija. Uz to, fotografija koja je tako sporna veteranima Četvrte brigade dio je projekta »Od pobjede do pobjede«, kojim promoviramo i promovirat ćemo naše vrijednosti izložbama, tribinama, preko Facebook stranice i uskoro web stranica. Projekt je, što veterani Četvrte očito ne znaju, podržalo Ministarstvo hrvatskih branitelja. Svrstavaju li potpisnici priopćenja i te tri institucije među »provokatore«?

Vezani članci
Split
Program rada udruge

Dana 9. ožujka 2020. održana je sjednica Središnjeg odbora na kojoj je razrađen Program rada za 2020/21. Program je napravljen prema prijedlozima s prethodne sjednice Središnjeg odbora od 11. prosinca 2019.

VeDRA     09. ožujka 2020.

...
Split
Božićni domjenak

VeDRA je 27. prosinca 2019. zajedno s Udrugom antifašista i antifašističkih boraca Splita priredila božni domjenak. Članovi dviju udruga proveli su ugodno vrijeme u druženju. Posebno zanimljiv bio je susred dvojice generala Hrvatske vojske, potpredsjednika VeDRA-e Veselka Gabričevića i člana središnjeg odbora VeDRA-e Luke Džanka s partizankom Palminom Poljak. Ta je ponosna 97-godišnja antifašistkinja nositeljica partizanske Spomenice, nedavno je odlikovana Redom Stjepana Radića, a također je i počasna članica VeDRA-e. Tako su se srele dvije generacije...

VeDRA     27. prosinca 2019.