Aktualno

Rujanski rat: dani kad je zaustavljen Mladić

Piše: VeDRA
  16. rujna 2020.

Prije ravno 29 godina bitka za Šibenik u rujnu 1991. bila je jedna od ključnih za zaustavljanje napredovanja srpskih agresora u Dalmaciji, gdje su pod vodstvom ratnog zločinca Ratka Mladića htjeli presjeći Hrvatsku. U tadašnjem Rujanskom ratu hrvatski branitelji porazili su daleko nadmoćnije srpske agresorske snage. Nažalost, tada je ipak Drniš okupiran, no branitelji su obranili strateški važno Pakovo Selo, unatoč napadima oklopnih postrojbi JNA. Linija kod Pakova Sela održana je sve do Oluje i konačnog poraza agresora, koji je na dijelu okupiranog područja potisnut već akcijom na miljevačkom platou.

Ovom bitkom, posebno okršajem na šibenskom mostu, obranjen je i Šibenik, koji je dugo trpio napade četnika iz zaleđa, a u jednom od takvih, među brojnim drugim objektima, teško je oštećena i katedrala Svetog Jakova, remekdjelo renesansne arhitekture, u međuvremenu upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Sjećamo se i slavne epizode rušenja dvaju neprijateljskih aviona kod Zečeva i uzvik danas nažalost pokojnog Filipa Gaćine »Oba dva! Oba su pala«

Domovinski rat ovim je pobjedama dobio veliki zamah, jer se pokazalo kako naizgled moćna JNA i njezini saveznici među lokalnim Srbima nisu nepobjediva sila.

Šibensko-kninska županija je 22. rujan i kraj Rujanskog rata proglasila Spomendanom, koji se obilježava brojnim manifestacijama, a sve o toj operaciji može se naučiti na posebno napravljenoj web stranici Rujanski rat, http://www.rujanskirat.com/.

Slava herojima obrane Šibenika i šibenskog kraja!

FOTO: http://www.rujanskirat.com/

Vezani članci