PORUKA DALMATINSKIH ANTIFAŠISTA U POVODU 26. OBLJETNICE »OLUJE«

Suradnja treba nadvladati podjele

Operaciju »Oluja«, kao i mnoge druge prije nje, osmislio je državni i vojni vrh RH kojeg su predvodili poznati antifašisti: Franjo Tuđman, Anton Tus, Petar Stipetić, Janko Bobetko i mnogi drugi koji su bili uzor mladim ljudima. Zašto se imena, lik i djelo nekih od njih danas zaboravljaju? Zašto i na njihove grobove aktualna hrvatska vlast ne nosi cvijeće, ne polaže vijence? Zaslužuju li svi oni, koji su život ugradili u temelje slobode slamajući fašističku neman u NOB-i, čast i poštovanje?

Piše: VeDRA
  04. kolovoza 2021.

Petog kolovoza navršava se 26 godina od epske vojno-redarstvene akcije »Oluja«. U toj veličanstvenoj ratnoj operaciji zauvijek je, nadamo se, zaustavljen san hegemonističkog vodstva Srbije o prekrajanju granica. Srušeni su snovi o Velikoj Srbiji, o granici Virovitica – Karlobag, o svojatanju hrvatske zemlje. Srušeni su snovi o moći jedne bolesne ideologije koja je rasla na fašističkoj doktrini o posezanju za tuđim teritorijem. Srušen je san o snazi vojne sile koja je godinama građena na laži da je njena osnovna zadaća zaštita i sigurnost naroda.

Dogodila se vojna akcija koja je pokazala da su snovi opakog srpskog vodstva samo pjena koju je otpuhala »Oluja« u kojoj je hrvatska mladost pokazala snagu, volju i ljubav prema Domovini.

Danas mi, hrvatski antifašisti, s ponosom polažemo vijence i palimo svijeće u znak zahvalnosti svima koji su kao pripadnici Hrvatske vojske krvlju topili ovaj prostor, a posebice onima koji su u snove o slobodi ugradili svoje živote. Hvala im na tome, njihova žrtva se ne

smije zaboraviti.

Sjećanje na te hrabre ljude i njihova herojska djela budi potrebu da spomenemo i sve njihove prethodnike koji su vratili čast i donijeli slobodu hrvatskom čovjeku slomivši fašizam u Drugom svjetskom ratu, a koji se danas bezobzirno stigmatiziraju. Želimo istaknuti da je operaciju »Oluja«, kao i mnoge druge prije nje, osmislio državni i vojni vrh RH kojeg su predvodili poznati antifašisti: Franjo Tuđman, Anton Tus, Petar Stipetić, Janko Bobetko i mnogi drugi koji su bili uzor mladim ljudima. Zašto se imena, lik i djelo nekih od njih danas zaboravljaju? Zašto i na njihove grobove aktualna hrvatska vlast ne nosi cvijeće, ne polaže vijence? Zaslužuju li svi oni, koji su život ugradili u temelje slobode slamajući fašističku neman u NOB-i, čast i poštovanje?

Predsjednik Tuđman je jednom prigodom kazao: »Komunistička partija Hrvatske je bila antifašistička, antiustaška i u većini revolucionarna, partizanska, jer je vodila borbu protiv fašizma, protiv NDH, za suverenu hrvatsku državu, za uništenje hegemonizma i protiv potlačenosti«. Ako je tako, zašto se danas ruše i premještaju spomenici onima koji su bili aktivni sudionici toga vremena, te borbe? Zašto se u našoj Dalmaciji koja je bila pod talijanskom fašističkom čizmom, miče spomenik ljudima i organizaciji pod čijim su vodstvom poveli narodni ustanak i pobijedili fašizam, te Zadar i otoke, nakon izdaje i prodaje, vratili u naručje majke Hrvatske? Zašto se mladim ljudima ne želi kazati istina, zašto se u školskim udžbenicima to namjerno izostavlja? Zašto vlast ne provodi Ustav, zakone i Deklaraciju Sabora RH o antifašizmu?

Zar je logično da u takvoj Dalmaciji, nakon patnji u Domovinskom ratu od fašističkog Miloševićevog posezanja za njom, i nakon svega što je prošla mučeći se pod talijanskom okupacijom, kada je provođen neviđeni teror, ubijanje, palež domova, otimačina i pljačka, zabrana jezika i pisma, danas niču fašistički simboli? Puno je pitanja na koja vlast ne želi davati odgovore niti rješava probleme.

Dalmatinski antifašisti i ovom prigodom pozivaju na snagu razuma, na nužno izjednačavanje i davanje pijeteta svima koji su zaslužni za slobodu ovoga bisera Hrvatske. Mi, naša djeca i unuci ustali smo zajedno sa svim domoljubivim snagama u njegovu obranu i obranu cijele Hrvatske. I naša su djeca ginula. Kako zbog te činjenice danas možemo objasniti da udruge proizišle iz Domovinskog rata ne žele surađivati sa antifašističkim udrugama, kao što to čini VeDRA.

Pozivamo vodstva dalmatinskih gradova i županija da pruže ruku suradnje, međusobnog uvažavanja i tolerancije. Pozivamo ih da učine sve da ljubav pobjedi mržnju, da suradnja nadvlada podjele, da zajedno gradimo novu, demokratsku, slobodnu Hrvatsku, zemlju jednakih ljudi.

Antifašisti će ustrajati na ostvarenju ovih ciljeva bez obzira na otpore koje doživljavamo kroz javno i nejavno djelovanje onih koji svoju budućnost grade na lažnom prikazivanju povijesti. Uvjereni smo da će nam građani Dalmacije u tome dati podršku.

Unaprijed im se zahvaljujemo i čestitamo praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Antifašisti Dalmacije

Vezani članci
...
Knin
Pobjednici i gubitnici

Kada je riječ o obilježavanju vojne pobjede, a Oluja to jest, nismo u stanju prihvatiti odgovornost pobjednika, nego se ponašamo kao gubitnici koji se bore za alternativne istine. Pobjednik u ratu ne bježi od mira, on pobjeđuje kako bi nastupio mir. U ratu nitko nije slobodan, i sve dok se mir poima kako prostor u kojem odjekuju trublje rata, bit ćemo, usprkos svim vojnim pobjedama, istinski gubitnici koji su porazili sebe same. Govor kninskog gvardijana govor je gubitnika, držanje hrvatskih političara držanje je gubitnika, suze policajca suze su gubitnika te,...

Marko Vučetić (Tris)     15. kolovoza 2023.

...
Knin
Sve naše Oluje

Kolovoz je tradicionalno mjesec srpsko-hrvatskog zlopamćenja, ove godine dodatno potpomognut Vučićevim provokativnim pokušajem dolaska u Jasenovac i sveopćim čuđenjem u Hrvatskoj oko optužnice za granatiranje izbjegličke kolone. Govorim, jasno, o Oluji koja se od ‘95. do danas obilježava na način da svaka od nekoć zaraćenih strana pamti samo ono što su drugi napravili njima. A i tu opet nismo načisto koja je uloga Srbije u čitavoj priči, budući da je državna politika oduvijek takva da se pravi kako nije imala ništa s onim što se događalo. Ovo, naravno,...

Dragan Markovina     06. kolovoza 2022.

...
Hrvatska
Sećate li se oluje?

Oluja, avgust mesec, subota, podne: topao vetar s Dinare razvija na kninskoj tvrđavi džinovsku trobojku zastavu, a tamo dole, na krajinskim drumovima, kolone prljavih automobila, oznojeni mrki vojnici s pretećim dugim cevima i uplašen neki svet koji ne zna šta ga čeka u mesecima i godinama koje slede. Dabome da se sećam. Oluja je valjda bila, šta drugo, kad su te vrele avgustovske subote polomljena popadala sva stabla i bandere pod Dinarom, a moj drugar Predrag i ja uputili se u Krajinu da vidimo to čudo neviđeno – drveće i stenje rasuto po cesti od Hrvaca do...

Boris Dežulović     05. kolovoza 2020.

...
Knin
VeDRA u Kninu na jubileju Oluje

Ove godine je proslava obljetnice Oluje u Kninu po mnogo čemu bila povijesna. Bila je to 25. godišnjica velike vojne pobjede, s nje su upućene važne poruke predstavnika Vlade i lidera srpske zajednice u Hrvatskoj, i otvoreni su putevi prema uspostavi boljeg međunacionalnog povjerenja. I VeDRA je bila na proslavi na glavnim kninskom trgu, a bila je to prilika i za slikanje čelnika naše udruge s pripadnicima slavnih »Paukova«.

VeDRA     05. kolovoza 2020.