Aktualno

Svi u svijetu se ponose na svoju antifašističku prošlost, a naši pojedini političari nažalost željeli bi da je izbrišu.

Govor generala HV u miru Veselka Gabričevića na 78. godišnjici strijeljanja boraca 1. splitskog partizanskog odreda u Ruduši 26.08.2019

Piše: VeDRA
  26. kolovoza 2019.

Dame i gospodo, drugarice i drugovi, poštovani borci NOR-a, branitelji Domovinskog rata, dopustite mi da Vas pozdravim u ime VEDRA-e, a sa posebnim zadovoljstvom pozdravljam bivšeg Predsjednika RH i člana VeDRA-e druga Stipu Mesića, doajena hrvatske diplomacije Budimira Lončara, predsjednika VeDRA-e Ranka Britvića, predsjednika UAB-a Sinja Marinka Poljaka i gradonačelnicu Sinja Kristinu Križanac.

Danas smo ovdje u Ruduši pokraj Sinja da odamo počast i izrazimo poštovanje prema onima koji su 1941. godine imali snage da se suprostave najvećem zlu čovječanstva – fašizmu, borcima koji su goloruki, naoružani domoljubljem i željom da obrane svoj narod, stvore samostalnu i slobodnu državu, krenuli iz Splita prema Dinari. U trenutcima predaha na prostoru sela Košute kod Trilja zamijećeni od strane ustaša i uz pomoć Talijana i domobrana opkoljeni, te poslije teških i žestokih borbi uz velike gubitke, od daleko nadmoćnijih snaga neprijatelja zarobljeni, da bi 26.8.1941. godine ovdje na ovom mjestu bili strijeljani.

Taj cvijet splitske mladosti, izdan od strane ustaša – domaćih izdajnika i sluga nacističke Njemačke i fašističke Italije, na ovom mjestu položili su svoje živote čije junačko djelo i herojsko držanje nadahnjuje sve istinske domoljube.

Udruga VeDRA nikada neće zaboraviti doprinos kojeg su borci NOR-a dali u stvaranju hrvatske države i nikada ne smijemo zaboraviti žrtve koje su date u borbi protiv fašizma.

Moramo biti svijesni i uvijek isticati da se današnja hrvatska država temelji na Domovinskom ratu i antifašizmu.

Nažalost u našem društvu i državi ima pojedinaca koji se neodgovorno ponašaju i pokušavaju Hrvatsku predstaviti kao zemlju nasljednicu fašističke tvorevine – NDH i time državi nanose ogromnu štetu.

Naime, svi u svijetu se prosto zgražaju i ne vjeruju da u današnje vrijeme postoji još netko tko opravdava ili slijedi strahote fašizma.

Opravdano se postavlja pitanje je li moguće da najviši nositelji vlasti, pa i sama Predsjednica države ne zna je li pozdrav »ZA DOM SPREMNI« povijesni ili ustaški pozdrav, ili da Predsjednik Vlade nije siguran o čemu se tu radi, pa određuje komisiju da to ispita i predloži vladi kako se ponašati i kako postupati kada se taj ustaški poklič rabi u javnosti.

Ima pojava kod pojedinaca koji pokušavaju u isti koš staviti partizane i izdajnike svoga naroda – ustaše, ali to je nemoguće i nikada neće biti isto niti može biti isto, jer partizan je borac za pravdu, za svoj narod, za slobodu i za državu, a ustaša je izdajnik svoga naroda i borac fašističke i zločinačke tvorevine. Na žalost takvih pojava ima i kod nekih nositelja i obnašatelja visokih i odgovornih dužnosti u državi, kao i kod nekih crkvenih velikodostojnika i dušebrižnika.

Gospodo, svjesni smo da ne možemo živjeti od prošlosti i u prošlosti, ali moramo uvažavati i poštovati one koji su nam omogućili da živimo slobodno u državi kakvu smo stvorili.Ako se tako ne ponašamo nikada nećemo ići naprijed, a mladi i školovani odlazit će i dalje u tuđi svijet i kakva nam je budućnost i perspektiva lako je zaključiti.

Svi znamo da je pozdrav »ZA DOM SPREMNI« - pozdrav zločinačke, ustaške i izdajničke tvorevine NDH koja je bila u službi ne svoga naroda već nacističke Njemačke i fašističke Italije.

Čovjek da ne vjeruje, ali tako je.

Svi u svijetu se ponose na svoju antifašističku prošlost, a naši pojedini političari nažalost željeli bi da je izbrišu.

Mislim da je pametnom dosta.

Kao što su se branitelji u Domovniskom ratu borili za istinu, pravdu i državu, danas se svi mi moramo boriti protiv podjela u društvu za prosperitet i ugled hrvatske države u svijetu.

Između NOR-a i Domovinskog rata postoje čvrste poveznice. Naime, oba rata su bila antifašistička, obrambena, pravedna i oslobađajuća.

Moramo se uvijek i s najvećim poštovanjem sijećati žrtava koje su Splićani i Dalmatinci dali u NOR-u, a posebno onih koji su svoje mlade živote utkali u temelje i današnje Hrvatske, posebno na Neretvi i Sutjesci.

Isto tako nemjerljiv je doprinos boraca i postrojbi s prostora Dalmacije u Domovinskom ratu, a naša je obveza i njima iskazati svu zahvalnost za današnju državu.

Kao društvo i država moramo se nedvosmisleno ograditi od svih totalitarnih režima, fašizma i zločinačke - izdajničke NDH.

Na to nas obavezuju žrtve 1. SPO, žrtve NOR-a i žrtve Domovinskog rata.

Neka im je laka hrvatska zemlja i SLAVA IM !

Vezani članci
...
EX-YU
The stijeg

Kad čovjek radi posao novinara, dio je tog posla i suživot s kojekakvim hejterima. Vjerojatno nema istaknutijeg novinara koji u karijeri nije dobivao anonimne prijetnje, ljutite mailove ili prigovore na ulici. A u nekim slučajevima, »ljubitelji« će vašeg rada posegnuti i za starim, dobrim medijem komunikacije: poštom. Takvog sam »ljubitelja« imao i ja. Tijekom duljeg razdoblja nepoznati mi je pošiljatelj drhtavog (vjerojatno staračkog) rukopisa na kućnu adresu razmjerno redovno slao pošiljke za koje je mislio da će me uzrujati. Zasipao je pomno izrezanim...

Jurica Pavičić     09. prosinca 2022.

...
Split
Gusta magla Ivice Puljka

Načela su važna stvar, posebno kad je o politici riječ. Ona kojih se mi u udruzi VeDRA držimo i ne mislimo ni za milimetar od njih odstupiti vrlo su jednostavna: najoštrije osuđujemo bilo kakvo revizionističko prekrajanje povijesti, posebno one iz Drugog svjetskog rata kad je ogromna većina hrvatskog naroda i općenito građana Hrvatske ustala protiv fašizma, bio on okupatorski ili »domaći«, kvislinški. Naša udruga više je puta kritizirala i političare koji su nam po svome svjetonazoru i načinu djelovanja vrlo bliski, pa i one koje smo u raznim drugim...

VeDRA     25. travnja 2021.

...
Split
IZJAVA VeDRA-e povodom isticanja ustaškog pozdrava u Okučanima 1. svibnja 2020.

Isticanjem ustaškog pozdrava »Za dom spremni« na odjeći člana službene delegacije koja polaže vijenac za poginule te na samom vijencu, zlouporaba je branitelja i Domovinskog rata i nastojanje oživljavanja nacionalnog povijesnog zla, zbog čega je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović napustio svečanost. VeDRA pozdravlja ovu gestu predsjednika, obzirom na njegovu obvezu poštivanja Ustava na kojeg se zakleo, a u čijoj je preambuli ustaška NDH jasno negirana i odbačena. Svako pozivanje na NDH,...

VeDRA     01. svibnja 2020.

...
Split
ZAUSTAVIMO USTAŠLUK I SRAMOTU

Veličanje NDH i dovođenje u pitanje antifašističkog pokreta protivno je Ustavu i samom političkom utemeljenju neovisne hrvatske Republike. Republika Hrvatska za koju se narod na referendumu o hrvatskoj samostalnosti 19. svibnja 1991. izjasnio s 93,24% ZA (83.56 posto izašlih nabirališta), za koju se narod izborio u Domovinskom ratu (jer mu je slobodno izražena volja pokušana osporiti silom) i koja je međunarodno priznata, utemeljena je Božićnim ustavom 22. prosinca 1990. (NN 56/1990.) u čjim izvorišnim osnovama je utkan antifašizam nasuprot NDH....

VeDRA     03. ožujka 2020.

...
Split
Ustaške poruke ne dižu hajdukovci

Piše: PSD Foto: Paun Paunović/HANZA MEDIA datum: 02. ožujka 2020. General Veselko Gabričević, potpredsjednik VeDRA-e, uputio je pismo Slobodnoj Dalmaciji u kojemu stoji: Uz brojne načine i u brojnim prilikama omalovažavanja antifašističkog pokreta, njegovih obilježja i sudionika te, s druge strane, pokušaje reformiranja izdajničke i zločinačke NDH, najnoviji nezapamćen govor mržnje na Poljudu i isticanje transparenta „Maksovi mesari“ udar je na ustavni poredak i temelje Republike Hrvatske, koje mi veterani Domovinskog rata i...

PSD     02. ožujka 2020.

...
Split
Šoltanska provokacija

Već danima, još od Dana domovinske zahvalnosti i obljetnice akcije Oluja, šoltansko mjesto Nečujam »krasi« ova »instalacija«, kombinacija zastave s hrvatskim grbom s prvim bijelim poljem i zastave HOS-a s notornim natpisom »za dom spremni«. Fotografiju smo dobili od našeg simpatizera na ljetovanju na Šolti. Kakve veze ovaj slogan ima sa slobodoljubivom Šoltom, jakim partizanskim uporištem u Drugom svjetskom ratu, i otokom koji je i u Domovinskom ratu dao svoj doprinos? Nikakve, osim ako oni koji su zastavu postavili žele komemorirati endehazijski režim...

VeDRA     13. kolovoza 2020.

...
Hrvatska
Incident u Okučanima

VeDRA je povodom incidenta s ustaškim pozdravom na obilježavanju pobjedničke akcije Bljesak 2. svibnja 2020. izdala priopćenje u kojem se kaže:Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista - VeDRA osuđuje isticanje ustaškog pozdrava »Za dom spremni« na državnoj svečanosti odavanja počasti poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, što se dogodilo 1. svibnja 2020. u Okučanima prilikom obilježavanja VRA »Bljesak«. Isticanjem ustaškog pozdrava »Za dom spremni« na odjeći člana službene delegacije koja polaže vijenac za poginule te na samom vijencu,...

VeDRA     02. svibnja 2020.