Inoslav Bešker (1950-2023)
BEŠKER – DOŽIVOTNI ANTIFAŠIST

Odakle počinje povijest

Republika Hrvatska kakva je danas, rezultat je pobjede ne u jednome, nego u dva rata

Piše: Inoslav Bešker
  01. srpnja 2023.

»Ako hoćete hodočastiti ondje gdje je rođen naš Ustav, idite u brda gdje su pali partizani, u tamnice gdje su bili zatočeni, na poljane gdje su obješeni…«, rekao je u utorak Mattarella, citirajući što je 1955 kazao Piero Calamandrei. Talijanski Ustav i sustav nisu pisali Saveznici, nego raznovrsni domaći antifašisti, izabrani u Ustavotvornu skupštinu, gdje su se oboružali kompromisom. Italija je – kaže Mattarella, pišu urednici – utemeljena u antifašizmu. To je refren Dana oslobođenja.

Točno je da je Republika Hrvatska kakva je danas, rezultat pobjede ne u jednome, nego u dva rata: protiv agresije i okupacije nacističke Njemačke i fašističke Italije, protiv kolaboracionističkog režima koji su postavile i za čije su zločine moralno odgovorne, te dakako protiv ustaških i četničkih kolaboracionista – a onda i protiv »četničke« srpske pobune u funkciji srbijansko-crnogorske oružane agresije 1991. Zločinačke odmazde poslije i jedne i druge pobjede posebna su tema, nezaobilazna, ali one ne poništavaju bit ni jednoga ni drugoga pobjedničkoga oružanog otpora protiv fašističkoga, odnosno fašistoidnog agresora, te njegovih kolaboracionista. Obrane hrvatskih državnih granica 1991-1995 ne bi bilo da te granice nije uspostavila pobjeda 1945.

Povijest – ma koliko se trudili političari i politikanti – ne počinje od nekoga proizvoljno odabrana datuma. Ona ima svoj uzročno-posljedični slijed. Kad je riječ o hrvatskoj državnoj povijesti, nema nikakve apsolutne cezure barem od 1914, možda ni od 1848, kada se prvi put sustavno afirmira teza o Hrvatskoj kao modernoj naciji.

Napokon, ujedinjavanje Evrope kao brana novome nacionalističkom ratovanju u njoj i po njoj – proces u kojemu je Unija tek drugi korak – izravna je posljedica pobjede nad fašizmom, zasad još privremene. Što mislite, zašto je Dan Evrope baš 9 svibnja, zašto je Maurice Schuman 1950 baš 9 svibnja predložio osnivanje Evropske zajednice za ugljen i čelik?

O tome kakva je Hrvatska danas vidjet ćemo, ponovo, i po tome kako će 9 svibnja obilježiti Dan pobjede. Pa i hoće li se, i kako, osoviti o antifašizam.

Vezani članci
...
Europa
Zašto Italija šuti dok notorni ekstremisti u Nettunu prisvajaju Istru, Rijeku i Dalmaciju?

U Nettunu, općinskom središtu na obali Tirenskog mora, na teritoriju Metropolitanskoga glavnoga grada Rima, ovih je dana svečano inauguriran spomen žrtvenik posvećen »mučenicima fojbi«, dakle Talijanima koje su Jugoslaveni likvidirali 1943-1945 i bacili u kraške jame, »fojbe«, ili strijeljane, ili žive, neke prethodno silovane. Dvije činjenice moraju biti jasne. Prvo, nijedan zločinac ne smije biti kažnjen bez suda, bez odvjetničke pomoći, bez prava na priziv. Ako se ti uvjeti...

Inoslav Bešker     01. kolovoza 2021.

...
Dalmacija
Dalmacija i sloboda

Knin je pao 4. prosinca 1944. nakon duge, iscrpljujuće bitke, s velikim brojem mrtvih na objema stranama. Tom je operacijom oslobođena kontinentalna Dalmacija i gotovo svi njezini otoci. Oslobođena? Možda glagolski oblik nije prikladan. Dalmacija se oslobodila. Sama. Naravno, ne bi mogla protiv fašističkih sila sama. Da Sovjetski Savez, nakon početnog i neoprostivog paktiranja s Hitlerom, nije pronašao izgubljen obraz i na svoja pleća primio najteži udarac (plaćen s 20 milijuna mrtvih) i zatim ga uzvratio nemilosrdno, od Staljingrada preko Kurska do Berlina, da...

Inoslav Bešker     08. prosinca 2020.

Hrvatska
Tretman Dana pobjede nad fašizmom u Hrvatskoj

Na današnji dan prije 75 godina, osam dana po Hitlerovom samoubojstvu, njegov nasljednik admiral Dönitz ovlastio je načelnika Vrhovnog stožera feldmaršala Keitla i taj je potpisao bezuvjetnu kapitulaciju njemačkih oružanih snaga. Predale su se i sve ostale nacifašističke postrojbe u Evropi, osim ustaških. Štoviše, u ustaše su presvukli i domobrane, čak i kadete vojnog učilišta koji su sve do fva-tri dana ranije vježba li u Zagrebu drvenim puškama. Ideja je bila: izvući maksimum oružane sile koja će zapadnim saveznicima dobro...

Inoslav Bešker     08. svibnja 2020.