IN MEMORIAM

Tko je bio Anton Tus: heroj koji je stvorio Hrvatsku vojsku, a onda otišao jer se nije slagao s Tuđmanovom politikom u BiH

Na mjesto načelnika Glavnog stožera HV-a došao je s mjesta zapovjednika Ratnog zrakoplovstva JNA. U Beogradu su mu sudili zbog veleizdaje

Piše: Ivan Violić (Telegram)
  05. rujna 2023.

S obzirom na goleme povijesne zasluge stožernog generala Antuna Tusa za samo postojanje današnje Hrvatske, nadamo se da će grad Zagreb što žurnije imenovati vidljivu ulicu ili trg po ratnom zapovjedniku Hrvatske vojske


Početkom rujna 1991. general Anton Tus, netom imenovani načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske u nastajanju, pitao je svog ađutanta s koliko granata za haubice HV raspolaže.

»Točno nula komada, gospodine generale!«, glasio je odgovor.

Četiri mjeseca kasnije, Hrvatska vojska brojala je oko 250 tisuća vojnika naoružanih s nekoliko stotina tenkova, velikim brojem topova, haubica i minobacača, i vagonima streljiva svih kalibara. To su materijalne činjenice.

To su neprijeporne činjenice

U jesen 1991. hrvatske su oružane snage pod zapovjedništvom generala Tusa osvojile niz vojarni i skladišta oružja JNA u Hrvatskoj, i tako stvorile materijalne preduvjete za obranu zemlje. General Tus proveo je masovnu, opću mobilizaciju, i tako stvorio ljudske preduvjete za formiranje relevantne oružane sile, koja je na kraju pobijedila. To su neprijeporne materijalne činjenice.

U prosincu 1991. hrvatska je vojska pod zapovjedništvom generala Tusa i generala Stipetića pokrenula prvu veliku ofenzivnu akciju i oslobodila dio zapadne Slavonije. Kad je početkom siječnja 1992. na snagu stupilo Sarajevsko primirje, kojim je završena najopasnija i najkrvavija faza Domovinskog rata, bilo je jasno da Hrvatska više ne može izgubiti rat. To su materijalne činjenice.

Najkritičnija, prva godina rata

U prva četiri i pol mjeseca Tusova mandata na čelu Glavnog stožera, Hrvatska se, dakle, naoružala, mobilizirala brojnu i motiviranu vojsku i pobjednički ušla u relativno stabilno primirje.

Zbog svih ovih činjenica mora se istaknuti da je baš stožerni general Anton Tus bio čovjek koji je stvorio Hrvatsku vojsku i obranio Republiku Hrvatsku u najkritičnijoj, prvoj godini njene borbe za opstanak.

General Tus ostao je na dužnosti načelnika Glavnog stožera do prosinca 1992. godine, kada je podnio ostavku jer nije htio sudjelovati u oružanom sukobu hrvatskih snaga s Armijom BIH.

Šuškova dvostruka linija

Tus je bio čvrsto uvjeren da su Srbija i pobunjeni Srbi u Hrvatskoj i BIH jedini strateški neprijatelji Republike Hrvatske. Osim toga, Tus nije želio tolerirati dvostruku liniju zapovijedanja HV-om, koju je 1992. bio uveo ministar obrane Gojko Šušak. Poslije odlaska iz Glavnog stožera, general Tus postao je glavni vojni savjetnik predsjednika Tuđmana. Na toj je dužnosti ostao do kraja rata. Aktivno je sudjelovao u Bljesku i Oluji.

Anton Tus rodio se 22. studenoga 1931.godine u Bribiru. Kao trinaestogodišnjak otišao je u partizane. Tus je, uz Franju Tuđmana i Janka Bobetka, jedan od trojice partizanskih dobrovoljaca koji su odigrali upravo presudnu ulogu u hrvatskom Domovinskom ratu.

General Tus došao je na mjesto načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske s mjesta zapovjednika Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane JNA.

U Beogradu su mu sudili zbog veleizdaje. S obzirom na goleme povijesne zasluge stožernog generala Antuna Tusa za samo postojanje današnje Hrvatske, nadamo se da će grad Zagreb što žurnije imenovati vidljivu ulicu ili trg po ratnom zapovjedniku Hrvatske vojske.

Ivan Violić (Telegram)

Vezani članci
...
Split
Tus počasni predsjednik

Odlukom Središnjeg odbora udruge, jedan od najvažnijih časnika Hrvatske vojske u Domovinskom ratu stožerni general Antun Tus proglašen je počasnikom predsjednikom VeDRA-e. Predsjednik udruge Ranko Britvić, potpredsjednik Veselko Gabričević i član Feđa Klarić 18. siječnja 2020. posjetili su generala Tusa i uručili mu povelju o počasnom predsjedništvu. Sudjelovanje tako uglednog časnika u radu udruge veliki je poticaj za budućnost i priznanje važnosti udruge.

VeDRA     18. siječnja 2020.