POČAST ŽRTVAMA DOMOVINSKOG RATA, ŽRTVAMA VUKOVARA I ŠKABRNJE

Dan sjećanja

Članovi VeDRA-e položili su cvijeće na spomen-obilježjima po cijeloj Hrvatskoj

Piše: VeDRA
  18. studenog 2022.

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje predstavnici Udruge veterana i Domovinskog rata i antifašista – VeDRA 17. i 18. studenog položili su cvijeće na više mjesta u Republici Hrvatskoj.

 • U Vukovaru vijenac je položio predsjednik Ranko Britvić zajedno s članicama predsjedništva Rozitom Vidan i Aldom Britvić.
 • U Splitu su položili cvijeće na groblju Lovrinac tajnik VeDRA-e Zoran Radman, članovi predsjedništva VeDRA-e Marin Kuzmić i Feđa Klarić, predsjednik suda časti Dušan Stojanac, Stipe Batarelo te predstavnici UAAB-a Split dr. Zdravko Roje i Damir Barbir.
 • U Zagrebu na Mirogoju cvijeće su položili Boris Biličić, član predsjedništva VeDRA-e, Josip Kota i Slavko Cerjanec.
 • U Perušiću i Gospiću vijence na spomen obilježja položili su članovi VeDRA-e iz Perušića predvođeni Vladom Oreškovićem, članom predsjedništva VeDRA-e i Josom Obućinom.
 • Nikola Pajčin vijenac u ime VeDRA-e položio je na katoličkom groblju u Belom Manastiru, kod središnjeg križa.
 • U Slavonskom Brodu cvijeće je položio Marjan Šabić.
 • U Kaštelima na spomen obilježju na Malačkoj vijenac je položio Ranko Buotić.
 • U Zadru na gradskom groblju kod centralnog križa sjećanja na Domovinski rat cvjetni aranžman za žrtve Škabrnje i Vukovara položio je član VeDRA-e iz Zadra Joso Štulina.
 • U Sinju su članovi VeDRA-e predvođeni Nikolom Vučkovićom položili vijenac i postavili svijeće zajedno sa gradskom organizacijom SDP-a.
 • Na mjesnom groblju u Klisu i ime VeDRA-e cvijeće su položili Maja Vrdoljak, članica Nadzornog odbora VeDRA-e i Gordana Radman.
 • U Pisku na spomen obilježju cvijeće je položio Nikola Bokšić, član Nadzornog odbora VeDRA-e.
 • Ivan Čović vijenac je položio na spomen obilježju u Makarskoj.
 • U ime VeDRA-e na spomen obilježje Domovinskog rata u Grohotama na Šolti u ime VeDRA-e cvijeće su položili Ante Čićo Ruić, Igor Jurić i Dragan Jovanović.
 • Josip Klisović u ime VeDRA-e cvijeće je položio u Šibeniku.
 • Na Lastovu na groblju u ime VeDRA-e cvijeće je položio član VeDRA-e s Lastova Bojan Radej.
 • Vid Rodić cvijeće je položio na spomen obilježja u Viru.

Vezani članci
...
Škabrnja
Primiti a ne odbaciti

Prije točno 31 godinu vojnici, pod zapovjedništvom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, u Škabrnji su počinili nezapamćen masakr nad civilnim stanovništvom. Bio je to jedan od najgnusnijih zločina počinjenih u Domovinskom ratu. Ove je godine počast žrtvama otišla odati i potpredsjednica Vlade iz SDSS-a Anja Šimpraga. No, blago rečeno, nije dobro primljena. Dogodio se sramotan skandal. Škabrnjani su joj okrenuli leđa kada se naklonila žrtvama. Nimalo kršćanski. Obiteljima pobijenih ljudi nije lako. Mogu s pravom reći: »Ne znaš ti što znači...

Vlado Vurušić     20. studenog 2022.

...
Hrvatska
Dva mjerila za hrvatske borce za slobodu: jednima cvijeće, drugima zaborav

Nastavlja se gotovo svakodnevno dvomjesečno obilježavanje 30-te godišnjice bitke za Vukovar. Ovih dana je tako obilježena pogibija generala Blage Zadre. Hrvatska televizija je u svojim informativnim emisijama posvetila značajnu minutažu tom heroju Domovinskog rata, pridodavši nespretno vjesticu od nekoliko sekundi i o poginulom zapovjedniku satnije Vojne policije u Vukovaru i ne manjem junaku, bojniku Alfredu Hillu – Atili. U srijedu 20. listopada, Vukovar su u »prigodi 30. obljetnice bitke za Vukovar u...

Pero Jurišin     02. studenog 2021.

...
Hrvatska
U ime Vukovara

Tekst Borisa Dežulovića Jebo vas Vukovar, objavljen 2. studenog na portalu N 1, izazvao je mnoge žučne reakcije. Npr. Ministarstvo branitelja: »Svako razuman i dobronamjeran zgražava se nad lakoćom kojom Boris Dežulović na grub i primitivan način obezvrjeđuje sve žrtve Vukovara, (..), krši Deklaraciju o Domovinskom ratu, (..), Vukovar će ostati mjestom posebnog domovinskog pijeteta«; HDZ Vukovara: »Dežulovićev tekst je neviđeno obezvrjeđivanje žrtve Vukovara«. I ostale reakcije koriste slične argumente, Domovinski pokret, uz po koji zahtjev da se stane na...

Zoran Pusić     02. studenog 2021.

...
Hrvatska
VUKOVAR I SVE NJEGOVE BITKE

U subotu, 18. rujna 2021. godine u Vukovaru je prigodnom svečanošću obilježena 30. godišnjica »Bitke za Vukovar«, po općim ocjenama jedne od najvažnijih u Domovinskom ratu. Iako se odvijala na samom početku rata, neki tu bitku ocjenjuju i njegovom prekretnicom, k tomu i da je ona »unatoč privremenoj okupaciji grada, označila konačan početak kraja velikosrpskog projekta«. Inače, bio je to prvi put da se ta ratna epopeja obilježava dva mjeseca ranije, u odnosu na dosadašnja, više komemorativna obilježavanja 18. studenog, dan kada je JNA zajedno sa...

Pero Jurišin     11. listopada 2021.

...
Split
Branitelji i antifašisti odali počast vukovarskoj žrtvi

Nažalost, zbog pandemije ove godine sjećanje na vukovarsku epopeju protječe u drukčijim tonovima, bez obzira na oglušivanje o preporuke Stožera Civilne zaštite o ograničavanju broja nazočnih na komemoracijama. Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Splita su kao i cijela Hrvatska odali počast vukovarskim žrtvama, polaganjem vijenca pod središnjim križem na splitskom groblju Lovrinac. Udrugu VeDRA predstavljali su predsjednik Ranko Britvić, te Zoran Radman i Rato...

VeDRA     18. studenog 2020.

...
Hrvatska
Slava vukovarskim herojima

Predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista Ranko Britvić 16. studenoga 2019. poklonio se žrtvama opsade i okupacije Vukovara, povodom 28. obljetnice pada grada heroja u ruke velikosrpskih okupatora. Tom prilikom Britvić je položio vijence na spomen obilježjima na Ovčari, te spomen groblju vukovarskih branitelja.

VeDRA     16. studenog 2019.