KAKO OBILJEŽAVAMO 80-TE OBLJETNICE PRIJELOMNIH POBJEDA ANTIFAŠISTIČKIH SNAGA IZ 1943. GODINE

Ni spomena na partizansku »Slobodnu Dalmaciju«

Ove, jubilarne 80-te godine od izlaska prvog broja splitskog dnevnika »Slobodna Dalmacija«, u govorima na vrtnom partyju pred Meštrovićevom galerijom s dodjelom tradicionalnih nagrada, nije bilo ni spomena o partizanskoj redakciji i antifašističkoj tradiciji lista. Čak je, bez ikakvog vidnog obrazloženja i razloga, promijenjen i datum obilježavanja 17. lipnja (svečanost je održana tjedan dana ranije!) uz simboličko odustajanje i od vlastitog rođendana. Koliko se moglo saznati, redakcija će obnoviti potpuno zapuštenu i oštećenu spomen-ploču na Mosoru postavljenu prije pola stoljeća, ali će intervenirati u sadržaj originalnog natpisa (!?)

Piše: VeDRA
  10. lipnja 2023.

Tisuću devetsto četrdeset i treća godina za najveći dio Europe je legendarna godina ključnih pobjeda u Drugom svjetskom ratu. Stoga su se zaredale 80-godišnjice mnogih važnih bitaka, događaja i zbivanja u Europi i u nas. U komemoriranju dominira podsjećanje na antifašistički pokret i borba za mir i demokraciju u ujedinjenoj Europi kojoj je, u sadašnjem neizvjesnom političkom, društvenom i ekonomskom trenutku, potrebna dodatna slobodarska energija i nadahnuće u borbi protiv represije.

Naše 80-godišnjice posvećene su prvenstveno herojskim bitkama na Neretvi i Sutjesci. Pamtimo i dva zajedanja ZAVNOH-a, partizanskog parlamenta bez kojeg, kako i naš Ustav kaže, ne bi bilo današnje Republike Hrvatske. U 1943., godini preokreta, u našoj splitskoj sredini zbili su se neki događaji mnogo šireg značenja: prvo oslobođenje Splita, jedinstven događaj u Drugom svjetskom ratu – jer bio je oslobođen jedan veliki grad unutar hitlerovske Tvrđave Europe. Taj događaj imao je snažan odjek u medijima zemalja antihitlerovske koalicije. Iznimnu dimenziju imala je i ilegalna izložba splitskih likovnih umjetnika koja je usred okupacije održana u centru grada, u Tartaglinoj ulici, danas Zvonimirovoj. Tu izložbu koja je trajala skoro pola godine, od travnja do rujna 1943., do pada Italije, koja nije provaljena a bila je masovno posjećena, organizirali su maestro Ivo Tijardović, tada gradonačelnik Splita u ilegali i kipar Marin Studin, zajedno s grupom umjetnika antifašista. Izložba je organizirana na ustuk i kao otpor protiv propagandne fašističke Mostra d'arte koju je 1942. postavio talijanski Institut za fašističku kulturu u Splitu, čime su htjeli dokazati talijanstvo Splita i na umjetničkom polju.

Ilegalna izložba pokazala je prisutnost umjetničkog stvaralaštva u tim teškim danima rata i okupacije, a prodajom izloženih radova dan je materijalni doprinos Narodnooslobodilačkom pokretu.

Jedine slobodne novine

Prvorazredan europski datum svakako je 80 godina »Slobodne Dalmacije« čiji je prvi broj pripremila partizanska redakcija i tiskala partizanska tehnika u pastirskoj pojati na Mosoru 17. lipnja 1943. Nisu baš poznati slični primjeri da bi se negdje drugdje u okupiranoj Europi borbene antifašističke jedinice pokreta otpora, okružene desetinama neprijateljskih divizija, bavile formiranjem redakcija i pokretanjem i izdavanjem listova koje su, kao u slučaju Slobodne Dalmacije, nazivale dnevnicima (iako su oni izlazili ovisno o ritmu oružane borbe) i koji pod istim imenom, kao što je također slučaj Slobodne Dalmacije, kao dnevnici žive i danas u kontinuitetu od 80 godina.

U savezničkoj štampi iz 1944. godine nailazimo na napis vanjskopolitičkog urednika londonskog Daily Heralda E. Towlera koji 19. travnja 1944., između ostalog navodi da su »ovih dana u Veliku Britaniju stigli primjerci jedinih slobodnih novina koje izlaze u Hitlerovoj tvrđavi Europi«. »To nisu«, piše on, »legalne novine već listovi koji se štampaju i koji izlaze na slobodnom teritoriju u Jugoslaviji, listovi koji kruže u oblastima koje su maršal Tito i snage jugoslavenskih partizana pod njegovim zapovjedništvom oslobodili od Nijemaca«. Towler najopširnije govori upravo o »Slobodnoj Dalmaciji«. Njegova je generalna ocjena da se radi o listu koji piše o nadama u budućnost. »Primio sam primjerak koji nosi broj 94, a datum 29. ožujka 1944. s uvodnim člankom o lokalnoj situaciji pošto su Nijemci otjerani s dalmatinskih otoka. List također napada izbjegličku vladu i njezina ministra Mihajlovića, navodi dalje Towler. »Naslov jednog drugog članka je Mi nećemo zaboraviti, mi nećemo oprostiti, koji govori o zvjerstvima Nijemaca. »Slobodna Dalmacija« objavljuje i detalje o savezničkom bombardiranju Njemačke i zajedničkoj savezničko-partizanskoj akciji na otoku Hvaru koji je bio otet od Nijemaca«.

Jedan drugi ratni dopisnik, američki narednik Walter Bernstein, proveo je nekoliko tjedana u Dalmaciji. Uz ostalo, on piše o jedinstvenosti i organiziranosti narodnooslobodilačkog pokreta u Dalmaciji koji, iako su Nijemci okupirali najveći dio Dalmacije, u distribuciji svog lista »Slobodna Dalmacija«, izgleda, kaže on, ima manje neprilika nego »Chicago Tribune«. »Uopće nije ispravno da ih službeno nazivamo partizanima«, piše Bernstein. »Njihovi borci prerasli su gerilski status i postali vojska upravo kao što je i pokret njihovog naroda postao država. »Slobodnu Dalmaciju« vodi organizirani kolektiv intelektualaca, grafičara, stenografa, kuharice i jednog čovjeka za sve. Mnogi od njih sudjelovali su u ratnim operacijama, a štab redakcije čini jedan viši odvjetnik, jedan arhitekt, jedan bivši profesor, nekoliko studenata, a na njihovoj štamparskoj presi na nožni pogon nekad su se u Dalmaciji tiskali molitvenici.«

Izgubljeni partizanski zavičaj

»Slobodna Dalmacija« je prvi put tiskana u Splitu 16. rujna 1943. na rotaciji »Il popolo di Spalato« o čemu svjedoči spomen-ploča na kući Ivanišević, no čini se da je sve ove godine ta spomen-ploča nekako izmicala pažnji redakcije i ostala po strani, pa se očekuje da se to učini za ovogodišnju 80-godišnjicu. (VeDRA će se, sa svoje strane, toga prisjetiti u okviru svog programa sjećanja na vrijednu antifašističku baštinu).

U obilježavanju 17. lipnja, rođendana mosorske partizanske »Slobodne Dalmacije«, zadnja dva desetljeća bilo je različitih praksi i diskontinuiteta. Ove, jubilarne 80-te godine od prvog broja splitskog dnevnika, u govorima na vrtnom partyju pred Meštrovićevom galerijom s dodjelom tradicionalnih nagrada, nije bilo ni spomena o partizanskoj redakciji i antifašističkoj tradiciji lista. Čak je, bez ikakvog vidnog obrazloženja i razloga, promijenjen i datum obilježavanja 17. lipnja (svečanost je održana tjedan dana ranije!) uz simboličko odustajanje i od vlastitog rođendana. Doduše, antifašizam kao locus nascendi i zavičaj Slobodne Dalmacije davno je maknut iz impresuma a antifašistička baština krajnje reducirana sa stranica toga lista poniklog iz antifašističkog naslijeđa. Redakcija će, koliko se moglo saznati, obnoviti potpuno zapuštenu i oštećenu spomen-ploču na Mosoru postavljenu prije pola stoljeća, ali će intervenirati u sadržaj originalnog natpisa (!?)

Odnos prema pobjedama

Sudeći prema političkom profilu brojnih gostiju iz Vlade i HDZ-a, »Slobodna Dalmacija« je za svoj 80 rođendan potvrdila da će i nadalje slijediti najvećma desnu političku orijentaciju. Ostaje, stoga, za vidjeti hoće li i u ovoj jubilarnoj godini slobodarska antifašistička baština iz Drugog svjetskog rata, bogata zbivanjima, i nadalje ostati potisnuta, zanemarena i izložena zaboravu zajedno s tisućama Splićanki i Splićana, jednim od najvećih naših naraštaja iz doba borbe protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Vezani članci
...
Split
Potpisali smo kapitulaciju kao društvo

Tragično je što na desnici ne postoji niti taj minimalan osjećaj pristojnosti i uvažavanja drugih u gradu, pa ni baštine vlastitog grada u kojeg se zasigurno zaklinju Nakon što je po tko zna koji put, proteklog tjedna, s ustaškim sloganima vandaliziran spomenik Prvom splitskom partizanskom odredu u Splitu, što je navelo jednog od gradskih vijećnika na prijedlog da se kraj spomenika postavi nadzorna kamera, što će se vrlo vjerojatno i dogoditi, konačno smo kao društvo potpisali kapitulaciju, odnosno legalizirali činjenicu da pored svih...

Dragan Markovina (Telegram)     06. ožujka 2024.

...
Split
Pogibija prvog splitskog partizanskog odreda

Negdje u blizini Dugopolja odred se zaustavio. Bijaše ponoć, tiha. Pod slabim svjetlom odlutalog mjeseca jedva su se razabirale raštrkane seoske kuće. Šta čekamo? — Vezu. Trebalo je da nas sačeka. Prošao je čitav sat, pa još jedan. Iz daljine dopire iskidani, promukli lavež pasa. — Idemo! Kolona se razvukla, izmoreni borci posrću, padaju, svakih pola sata zastaje se i čeka da se odred prikupi. Mjesec se već sasvim izgubio, noć postala čudno crna, masna, a kamenjar oštar, iskidan, surov. Oko tri i po sata počelo je...

Miljenko Smoje     28. kolovoza 2023.

...
Split
Oslobođenje na gradskome štandarcu

Splitsko Gradsko vijeće na sjednici održanoj koncem travnja odlučilo je da se datum oslobođenja Splita od okupatora, nacista i fašista – 26. listopada 1944. – ureže u kameno postolje središnjeg stupa, »Štandarca«, na Narodnom trgu, i tako pridruži ostalim važnim datumima u povijesti grada. Na taj način, nakon skoro četvrt stoljeća upornog inzistiranja splitskih antifašista, ispravljen je nedostatan i manjkav natpis podno desetmetarskog jarbola na Pjaci na kojem se vije komunalna zastava. Tako je Gradsko vijeće napokon ukinulo cenzuru...

M. K., VeDRA     02. svibnja 2023.

...
Hrvatska
Oj Mosore, Mosore

Dana 24. veljače 1990. godine umro je pjesnik i književnik Jure Kaštelan. Rođen je 1919. godine u Zakučcu kraj Omiša. U Drugom svjetskom ratu ispjevao je pjesmu »Oj Mosore, Mosore« koja govori o vjekovnoj težnji Poljičana za slobodom, koja produbljuje prkos prema tuđinu i poziva u partizanske redove. Pjesma je prešla granice mosorskog područja. Dalmatinske brigade prenijele su je u Bosnu i Crnu Goru, pjevala se na Neretvi i Sutjesci i u svim partizanskim jedinicama širom zemlje. O nastanku pjesme Jure Kaštelan je rekao: »Godine 1942. u odredu, na Mosoru, uz...

Mario Marinić     24. veljače 2023.

...
Split
Dosta je deklarativnog antifašizma

Već desetak godina uvijek nepoznati huligani u ovo vrijeme ili prefarbaju ili na neki drugi način oštete tu spomen ploču Prvom splitskom partizanskom odredu koju mi uporno čistimo i obnavljamo natpis koji stoji na njoj. Ovaj put Grad Split promptno je reagirao. Da ne budemo nepošteni, i prethodna vlast slala je izaslanike koji bi se prigodno poklonili, ali to nije dovoljno. Treba puno više raditi po školama, kao što smo mi pokušali u Kaštelima, otvoreno govoreći i o onom i o ovom ratu, kao i o svim greškama koje su napravljene, bez pokušaja...

Ranko Britvić     28. kolovoza 2022.

...
Split
Veliki datum splitske borbe za slobodu

U Splitu je 26. listopada obilježena 77. godišnjica Dana oslobođenja grada, koju je organizirao Grad Split, Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Splita i Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista. Prije svečanosti u Muzeju grada, na kojoj su govorili Zdravko Roje, predsjednik UAB grada Splita, Ranko Britvić, predsjednik udruge VeDRA, Joso Štulina, potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, izaslanstva Grada i Udruge antifašista i antifašističkih boraca...

VeDRA     26. listopada 2021.

...
Hrvatska
Na fašiste su krenuli najbolji sinovi grada Splita

Tog 11. kolovoza bio je ponedjeljak. Dogovor je bio da se svih šezdesetšestorica – tri voda po 22 borca – pojedinačno ili u manjim grupama probiju kroz talijanske patrole u Splitu i navečer u 21 sat nađu na dogovorenom mjestu u Splitskom polju, gdje ih je čekalo zakopano oružje. Odatle je Odred trebao krenuti prema Kučinama, preći Mosor, te stići do zaseoka Krušvar istočno od Dicma: tu su se splitski mladići u svanuće trebali spojiti sa Solinskim odredom i uz pomoć dogovorenog vodiča preći Cetinu i probiti se do Dinare,...

Damir Pilić     25. kolovoza 2021.

...
Split
ŠTANDARAC KRATKOG PAMĆENJA

Novi gradonačelnik Splita Ivica Puljak izložio se kritikama i prozivkama zato što se, na samom početku mandata, pozabavio Pravilnikom o isticanju zastava u gradu. Njegova intervencija u ovaj dekret nije dobro sjela vijećniku iz stranke o kojoj mu ovisi eventualna buduća većina u Gradskom vijeću, a nezadovoljan je i splitopisac Damir Šarac, novinski specijalist za spalatinistiku, koji je cijelu svoju kolumnu ispunio zanovijetanjem zbog izmjena u tom Pravilniku. O čemu se radi? Na središnji stup »Štandarac« na Narodnom trgu (Pjaca), postavljen davne...

VeDRA     23. lipnja 2021.

...
Split
Sudjelovanje splitskih Židova u Narodnooslobodilačkom ratu

U vrijeme fašističkog napada na Dalmaciju u travnju 1941. Split je trebao postati centar općenarodnog ustanka u Dalmaciji, u kojem su istaknutu ulogu imali splitski Židovi, kao i Židovi koji su kao izbjeglice stigli u Split. Organizator ustanka, Centralni komitet Komunističke partije Hrvatske, računao je na veliki broj industrijskih i obalnih radnika koji su živjeli u gradu i okolici. U Split je u svibnju 1941. upućen istaknuti predratni revolucionar, zagrebački odvjetnik židovskog podrijetla dr. Leon Geršković, koji je...

VeDRA     09. studenog 2020.

...
Split
Participation of Jews From Split in People’s Liberation War

In days of fascists’ attack on Dalmatia in April 1941 Split was pre-destined to be a centre of people’s antifascist rise. Jews from Split, as well as Jews who arrived to Split as refugees, played important role in this process. Central Committee of Communist Party of Croatia (CPC), which organized rise, counted at large number of industrial and harbour workers who lived in the city and its vicinity. Important pre-war revolutionary, Zagreb lawyer of Jewish origins Dr Leon Geršković was sent to Split in May 1941. He was...

VeDRA     09. studenog 2020.

...
Split
Sretan ti 76. rođendan u slobodi, Splite!

Padala je prava jesenja kišica, oblaci kao da su se vukli nad samim krovovima grada. Nakon obavljenog posla (prihvaćanja predaje domobranskog garnizona) požurio sam prema Solinskoj cesti (Žrtava fašizma danas Domovinskog rata). Još dan nije svanuo… Stigao sam do stare zgrade NOO-a Split kad sam čuo pjesmu iz pravca današnjeg Pravnog fakulteta: »Život, mladost, ne žalimo mi…«, zastao sam i ugledao jednu četu partizana koja je sva pokisla ulazila u grad. Tog momenta su se rastvorile škure stare težačke kuće i na prozoru se pojavila...

VeDRA     26. listopada 2020.

...
Split
Feniks na Plokitama

Skromno, iako skladno spomen-obilježje Prvom splitskom partizanskom odredu u ulici herojske braće Santini na Plokitama (danas Vinkovačka) postavljeno je na nekad skrovitom mjestu u Dumanićevom vinogradu u Splitskom polju 1981. godine. Oveći kamen sa spomen-pločom prvim splitskim partizanima obilježava mjesto s kojeg su u kolovozu 1941. krenuli u borbu protiv okupatora i u tragičnu smrt. Natpis na jednostavnoj ploči završava obećanjem: »Rodoljubivi Split nikad vas neće zaboraviti«. To mjesto na Plokitama, osim godišnjih komemoracija koje organiziraju...

Marin Kuzmić     27. lipnja 2020.

...
Split
Sjećanje na hrabru splitsku mladost

Predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (našu udrugu zastupao je tajnik Zoran Radman), Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, te izaslanstvo Grada Splita i pojedinih političkih stranaka zastupljenih u političkom životu grada vijencima je obilježilo 79. obljetnicu formiranja prvog splitskog partizanskog odreda, te pogibiju njegovih pripadnika. Govoreći kod spomen ploče na Plokitama, izaslanik splitskog gradonačelnika Ivica Grubišić Gire izrekao je istinu koju zastupa i VeDRA: »Nema razlike između ideala...

VeDRA     29. kolovoza 2020.

...
Split
Razbijen spomen Prvom splitskom odredu, Grad brzo reagirao obnovom

Jednako kao što je 11. kolovoza 1941. bio trn u oku okupatorima i njihovim domaćim slugama, Prvi splitski partizanski odred i danas smeta ideološkim nasljednicima izroda protiv kojih su mladi Splićani tada ustali. Desetke puta spomenik na Sućidru je bio devastiran, »ukrašavan« jedinim samoglasnikom kojega rušitelji znaju ili znakovljem pod kojim su ovu zemlju okupirali nacisti i fašisti. U subotu, 27. lipnja ploča je još jednom razbijena, no to je samo nastavak politike koja se desetljećima tako temeljito...

VeDRA     27. lipnja 2020.

...
Split
Kotur: »Odraz HDZ-ovog razbijanja antifašističkih vrijednosti«

Na najnoviji vandalizam reagirao je tijekom subote Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split. – Uspomena na momke koji su 1941. godine krenuli u neravnopravnu borbu za slobodu kako Dalmacija ne bi bila talijanska nego hrvatska stalno se nekažnjeno napada. Razbijanje spomen ploče na spomeniku Prvom splitskom partizanskom odredu na Plokitama odraz je sustavnog razbijanja antifašističkih vrijednosti koje se događa pod pokroviteljstvom HDZ-a, a zadnjih godina hvata sve veći zamah. Ništa drugo se ni ne može očekivati kad je...

VeDRA     27. lipnja 2020.

...
Split
Splitskih 75 godina slobode

Udruga VeDRA sudjelovala je s više događanja na proslavi 75. godišnjice oslobođenja Splita. U hotelu Park 26. listopada održana je povijesna tribina »75. godišnjica oslobođenja Dalmacije i antifašizam danas«. Tribinu je pozdravnom rječju otvorio predsjednik udruge Ranko Britvić, a moderator je bio tajnik dr. Zoran Radman. Sudjelovali su prof. Branko Dubravica (Oslobođenje Dalmacije 1944.), doc. Dragan Markovina (Antifašistički pokret u Dalmaciji), prof. Aleksandar Jakir (Uloga seljaštva u antifašističkoj borbi naroda Dalmacije), Mladen Krnić (El...

VeDRA     26. listopada 2019.

...
Split
Počast splitskoj mladosti

Udruga VeDRA priključila se Udruzi antifašista i antifašističkih boraca Splita i Udruzi antifašističkih boraca Sinja u pripremi i organizaciji obilježavanja 78. obljetnice strijeljanja boraca Prvog partizanskog splitskog odreda 25. kolovoza. Počast splitskoj mladosti odana je kod spomenika na splitskim Plokitama, te u Ruduši kod Sinja, mjestu stradanja Odreda. U ime VeDRA-e sudjelovali su Veselko Gabričević i Zoran Radman, a obilježavanju obljetnice nazočili su i istaknuti antifašisti, bivši predsjednik republike Stjepan Mesić i doajen diplomacije...

VeDRA     25. kolovoza 2019.