PABIRCI IZ MEDIJA

Kolumna u maškarama

Klub kolumnista tvrde desnice mogao bi uredniku dalmatinskog dnevnika sugerirati reprezentativnijeg i pribranijeg predstavnika od Ivice Šole

Piše: VeDRA
  09. lipnja 2021.

Jeste li znali da postoje »antifašistički fašisti«? Ako niste, lako ćete ih naći u kolumni novinskog autora Ivice Šole, inače stalnog gosta u nedjeljnom izdanju glavnog dalmatinskog dnevnika.

Fašisti, »antifašistički fašisti«, došli su, prema Šoli, na vlast u Zagrebu i Splitu, ali ih narod nije prepoznao jer su nosili maske. Ako su promakli narodu, nisu Šoli. Prepoznao ih je usprkos tome što maske nisu bile one svakodnevne, epidemiološke, već one što mnogo bolje maskiraju, pirandelovske. Tim teatarskim maskama, koristeći k tome i vožnju biciklom, Tomašević je zavarao 200.000 Zagrepčana a Puljak i Ivošević većinu prostodušnog splitskog puka. Za Šolu fašisti su svi hrvatski ljevičari, pa nabraja: Mesić, Grbin, srpski patrijarh Porfirije… a prije svega Tito, koji je cijelog života nosio masku finog gospodina a ustvari je bio bravar. Kao takav uspio je prevariti čak i stanovitog Simone Signoreta koji je Tita 1957. definirao kao »vrlo profinjenog gospodina«. Kolumnist očito ne zna da se radi o slavnoj francuskoj glumici Simone Signoret, supruzi čuvenog glumca i šansonjera Yvesa Montanda. Kao rođeni Francuzi, uočili su, eto, Titov gospodski šik. Signoret je k tome bila istaknuta ljevičarka a Montand istaknuti komunist. Šola očito to nije znao jer bi i njima, nakon više od pola stoljeća, očitao bukvicu.

Šola, nadalje, izmišlja kako zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević namjerava »vratiti Titov trg«. Urednik koji mu je uvrstio ovu kolumnu dobro zna da to nije istina, ali na uštrb nas čitatelja dopušta, kad ga je već angažirao, kolumnistu sveto pravo na posve »osobno gledište«.

Pabirci koje smo izdvojili iz ove prošlonedjeljne kolumne samo su mali dio mnogo veće cjeline u kojoj Šola na dugo i široko prepričava jednu od brojnih predstava beogradske čaršije koja već 31 godinu organizira antititovske ujdurme.

Klub kolumnista tvrde desnice mogao bi uredniku dalmatinskog dnevnika sugerirati reprezentativnijeg i pribranijeg predstavnika od Šole. Od kolumnista se očekuju različita gledišta ali uz jedinstvene standarde koji su, u slučaju nakladnika Hanza medije, čak i kodificirani. Raščlanjivanje rezultata lokalnih izbora politološkim alatima kao što su »antifašistički fašisti« i komadi iz garderobnih ormara i garaža davnih pokojnika, znak su ozbiljne analitičke posustalosti u jednoj promašenoj kampanji koja traje, iako je DIP prije više dana podnio izvještaj o rezultatima izbora, a »fašisti« uvelike već počeli obnašati vlast u Zagrebu i Splitu.

Vezani članci
...
Hrvatska
OPERACIJA SCHWARZ JEDNE KOLUMNISTICE

Kolumnist Telegrama Goranko Fižulić ima pravo kad tvrdi da se hrvatska politička desnica ni nakon tri desetljeća nije pomakla iz antijugoslavenskih i antikomunističkih rovova. »Radi se o borbi s utvarama jer na drugoj strani već četvrt stoljeća doslovno nema nikoga. Garnirana s više ili manje neskrivenih simpatija prema endehaziji, ta je borba učinila cijelu političku scenu u Hrvatskoj anakronom i povremeno redikuloznom«. Nesumnjivo je da kolumnistica Višnja Starešina borac iz tog rova. Koliko to što ona piše čitatelji uzimaju ozbiljno,...

VeDRA     08. srpnja 2021.