NAKON KATRA: PREMALENA SMO DRŽAVA DA BISMO SI DOPUSTILI NASTAVAK KOKETIRANJA S POVIJESNIM I NACIONALNIM GUBITNIŠTVOM

Daliću, Lovrene: ustaštvo je direktna negacija hrvatstva

Rasprave o tome koje pjesme vole nogometaši, potpuno su nelegitimne, one bi bile legitimne samo onda ako su nogometaši igrali i predstavljali sebe, a ne Hrvatsku. Pseudodržava u kojoj se netko ubija ili odvodi u logore zbog vlastitog nacionalnog identiteta, zasigurno nije nešto što pripada proslavi sportske pobjede i domoljubnog zanosa.

Piše: Marko Vučetić
  24. prosinca 2022.

Za nogomet se kaže da je »najvažnija sporedna stvar na svijetu«, i u tome ne vidim nikakav problem, s time bih se mogao, posebno u trenucima slabe volje, čak i složiti. Ono što je sporedno, sporedno je, neovisno o stupnju na kojem se ta sporednost nalazi.

Svjetsko prvenstvo u Katru je, što se tiče Hrvatske, zadovoljilo oba uvjeta: bilo je važno, ako mnoge od nas pitate, bilo je najvažnije, ali je, također, bilo i sporedno. Osvajanjem medalje promovirana je Hrvatska, odnosno, nogomet je imao instrumentalnu ulogu, bio je u funkciji Hrvatske. Kakva je današnja Hrvatska, upravo je tako i promovirana.

Rasprave o tome koje pjesme vole nogometaši, potpuno su nelegitimne, one bi bile legitimne samo onda ako su nogometaši igrali i predstavljali sebe, a ne Hrvatsku. Budući da su nogometaši neprestano isticali vlastito domoljublje, nema razloga da im ne povjerujem, oni su, dakle, baš kao pravi zaljubljenici u domovinu, igrali za Hrvatsku zbog Hrvatske.

Nogomet je tu bio sporedan, ali najvažnije sporedan, jer je Hrvatska bila, kako je to rekao njezin mitski utemeljitelj, »iznad svega i iznad svih«. Takva država ne može pjesmama gubitnika slaviti pobjednike, pogotovo domoljubne pobjednike, a Thompsonove pjesme su gubitničke, one ne opisuju sadašnju državu, niti njezinu povijest, nego zastrašuju s time kakva je ova država mogla biti da su, kojim slučajem, pobijedili povijesni gubitnici.

Poražena pseudodržava, bila ona na tlu sadašnje Hrvatske ili Bosne i Hercegovine, nije nešto što izaziva ponos, nego istinsko egzistencijalno gađenje.

Pseudodržava u kojoj se netko ubija ili odvodi u logore zbog vlastitog nacionalnog identiteta, zasigurno nije nešto što pripada proslavi sportske pobjede i domoljubnog zanosa.

Pseudodržava i pjesme koje se na nju pozivaju izaziva gađenje.

Jedan zadarski portal pisao je sramotnom slučaju koji se dogodio u jednom zadarskom kafiću, namjerno ne želim navoditi ime kafića, a ni njegovog vlasnika, jer sam svjestan toga da bi to u okolnostima patologiziranog poimanja domoljublja kod mnogih inficiranih gubitničkim pogledom na hrvatstvo, djelovalo kao promoviranje ovog ne-mjesta, ne-domoljublja i ne-hrvatstva.

Riječ je o tome da su se za vrijeme utakmice između Hrvatske i Argentine u tom ne-kafiću puštale ustaške pjesme. Ustaštvo je direktna negacija hrvatstva, to je toliko očito, da to kaže i mitski utemeljitelj suvremene hrvatske države – Franjo Tuđman.

Hrvatska država, baš kao i hrvatstvo, ima svoju povijest, ono nije nastalo kozmogonijskim procesima odvajanja »neba od zemlje«. Ne, sadašnja hrvatska država ima svoj razvojni, povijesni put. Ustaštvo ne predstavlja dionicu na tom putu, štoviše, hrvatska država se borila protiv ustaštva.

Odmah ću odgovoriti i onima koji se pitaju je li jugoslavenstvo predstavljalo neku dionicu na tom putu – jest. Zahvaljujući jugoslavenstvu, danas su u sastavu Hrvatske svi oni teritoriji koje je povijesni gubitnik i izdajnik hrvatstva Ante Pavelić bespogovorno i rado prepuštao onima kojima je besramno služio.

Upravo ona Hrvatska koja je formirana u Jugoslaviji osamostaljena je u granicama u kojima je tada formirana. Tzv. NDH ne postoji i nije postojala, ona je predstavljala demonsku negaciju Hrvatske, tzv. NDH je podla, izdajnička, protunacionalna, krajnje nehumana, sramotna i demonska tvorba. Takva je bila, za takve je nastala, takvi je se danas sjećaju.

Gubitnici misle da se sadašnja Hrvatska slavi sjećanjem na poraženu negaciju hrvatske države, a to je bila tzv. NDH. Puštanje ustaških pjesama, uzvikivanje pokliča Za dom spremni, sjećanje na Pavelića, veličanje Jasenovca i Gradiške Stare, zasigurno ne pripada domoljubnom činu.

Pjesma »Lijepa li si«, također nije himna sportskih uspjeha, nego opis gubitništva. Od kada sam čuo riječi te pjesme, u svim prilikama kada se ona izvodi, redovito ostanem sjediti. To je pjesma poraženih.

Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru imalo je instrumentalnu ulogu. Tu nogomet nije bitan, on je sporedan, bitno je bilo, kako se to kaže, pozicionirati naciju.

Za naciju je potpuno nebitno kako je poimaju Dalić, Lovren ili Modrić. Irelevantno je što oni kažu da je država, kako manifestiraju domoljublje, što je za njih nacija ili koje pjesme vole. Njihova uloga nije da budu ideolozi hrvatstva.

U ovom kontekstu me ne zanima ni u kojoj državi plaćaju, ako uopće plaćaju, poreze, kako svjedoče na sudovima, gdje žive i što će napraviti s novcem koji su zaradili u Katru. Neka rade što hoće i neka žive gdje hoće.

Oni su igrali za ovu državu, predstavljali su ovu državu, to je sasvim dosta. Država nije igrala za njih i država ne predstavlja njih, oni predstavljaju državu, onakvu kakva ona jest, a to je država koja nema veze, neovisno o svim mogućim neformalnim sportskim himnama, s negacijama druge države ili s afirmacijama pseudodržava.

Zadarski slučaj nije osamljen, toga je, zbog građanske zapuštenosti, nedovoljne demokratske pismenosti, odsustva povijesnog mišljenja, među nama više od onoga što bi smjelo biti, odnosno, da ne bi bilo nikakve sumnje, toga uopće ne bi smjelo biti. Premalena smo država da bismo si dopustili nastavak koketiranja s povijesnim i nacionalnim gubitništvom.

»Najvažnija sporedna stvar na svijetu« nije promocija sporednosti, marginaliziranosti ili povijesne izopćenosti. Pobjede se slave, Hrvatska je među pobjednicama Svjetskog nogometnog prvenstva.

Ta Hrvatska je, da potpuno dignem paru svim gubitnicima, i antifašistička Hrvatska. Takva Hrvatska se tijekom Drugog svjetskog rata sukobljavala s ustašama i Antom Pavelićem, takva Hrvatska poštuje, sada i uvijek, granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Herceg-Bosna, ma što to bilo, zasigurno nije »srce ponosno« i ne pripada ljepoti suvremene hrvatske države koja danas, na našu sreću, živi europsku etapu svoga razvoja. Hrvatstvo se globalizira, a ako netko u to sumnja, neka se samo zapita, tko se raduje toj bronci – suverenisti ili globalisti?

Ovu medalju bi, budući da je dio globalizacijskog procesa, čiji je sastavni dio i Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru, trebali slaviti samo hrvatski globalisti. Suverenisti bi samo sudjelovanje naše reprezentacije trebali promatrati kao prvorazrednu nacionalu izdaju.

Ma, nema veze, u Hrvatskoj su često razum i kritičko mišljenje sporedniji od najsporednije stvari na svijetu. Neka slave i hrvatski suverenisti.

(Autograf)

Vezani članci
...
Hrvatska
VeDRA VJERNA U OBRANI ANTIFAŠISTIČKIH VRIJEDNOSTI

Nakon naše objave na FB stranici VeDRA-e o zabrani pozdrava »Za dom spremni« dobili smo pozive iz više različitih medija s upitom i usputnim čuđenjem »Da li znamo da smo jedina braniteljska udruga koja podržava zakonski prijedlog kojim se sankcionira pozdrav ZDS?«. Pa i mi se pitamo »da li se mi onda zalažemo za ispravnu stvar ili ne?«, kada navodno sve druge udruge misle drugačije. Mi smo duboko uvjereni da se zalažemo za ispravnu stvar i tu u prvom redu kao humanisti i legalisti koji poštujemo ustavne vrijednosti, Saborsku...

VeDRA     23. travnja 2023.

...
Zagreb
Akademska zajednica protiv instaliranja krivotvoritelja povijesti

Kao branitelji Domovinskog rata i antifašisti iskazujemo svoju duboku zabrinutost nekim pogubnim tendencijama koje se u sve agresivnijem obliku iskazuju u najnovije vrijeme. Riječ je o pokušajima rehabilitacije zločinačkog ustaškog pokreta i o poricanju uloge kvislinške tzv. NDH u zločinima holokausta i genocida. Takvih je pokušaja bilo i u ranijim godinama, počevši od uspostavljanja samostalne i neovisne Republike Hrvatske, utemeljene na svim pozitivnim stečevinama hrvatske povijesti, uključujući i...

VeDRA     18. travnja 2023.

...
Zagreb
Revizionistički kvartet

Nedavno je na Hrvatskom institutu za povijest održano javno predstavljanje knjige »Bosanska golgota četnika 1945. godine«. Ako ostavimo po strani korištenje termina golgota koji u ovom kontekstu poprima suprotno značenje od izvornog značenja, naime postaje bogohulan i svetogrdan, može se primijetiti da bi sam naslov imao smisla ako bi govorio o golgoti ljudi koji su bili žrtve tog istog kvislinškog, fašističkog četničkog pokreta. Ovako, naslov je besmislen. Međutim baš ovaj naslov, u svoj svojoj besmislenosti, nije slučajan. Štoviše, ta je...

Gracijano Kalebić     08. ožujka 2023.

...
Hrvatska
Još jedan hrvatski autogol

Mediji javljaju da je dječja malonogometna ekipa iz Splita koja je sudjelovala na turniru u Sarajevu skandirala »ubij Srbina«. Za početak, nogometnim rječnikom, stanimo na balun i promislimo prije nego što išta kažemo o tom prvenstveno tužnom a onda i zabrinjavajućem i neslavnom događaju. Prvo, djeca nisu ništa skandirala i utoliko nisu i ne mogu biti odgovorna. Ne radi se o tome da djeca to nisu izrekla već se radi o tome da nisu to ONI izrekli već netko DRUGI a djeca to samo PONAVLJAJU. Drugo, čak i u ovakvim okolnostima ne bi bilo ispravno a ni...

VeDRA     15. siječnja 2023.

...
Hrvatska
ONI SU SMATRALI DA GRADE BOLJI SVIJET

U prošlom broju Nacionala predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac otkrio je da je premijer Andrej Plenković osobno intervenirao kako bi dokumentarna serija »NDH«, profesora povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Hrvoja Klasića, nakon mjeseci odugovlačenja ipak bila prikazana na Hrvatskoj televiziji. U intervjuu za Nacional Klasić komentira taj nesvakidašnji način uređivanja javne televizije te iznosi i druge okolnosti nezadovoljavajuće suradnje s HRT-om, koja ga je ponukala na to da svoj novi, nadasve zanimljiv dokumentarni projekt počne...

Boris Pavelić (Nacional)     13. svibnja 2022.

...
Split
Dvojbe koje to nisu

Osnovni motiv i potreba kompleksne rasprave o značenju formiranja Prve narodne vlade u Splitu u travnju 1945. je činjenica da ni više od 30 godina od utemeljenja Republike Hrvatske kao suverene države, značenje ovoga događaja nije cjelovito povijesno i objektivno vrednovano, što ostavlja otvoren prostor za vrlo različite interpretacije. Umjesto znanstveno utemeljenih analiza i argumentiranih prikaza, prevladavaju paušalne ocjene, pune ideoloških predrasuda i stereotipa. U to se uz malo napora možemo lako uvjeriti. Pregledom niza različitih povijesnih,...

prof. emeritus dr. sc. Josip Milat     27. travnja 2022.

...
Hrvatska
Hrvatska se treba ponositi partizanima, a ne glorificirati ustaše

Suradnik »Telegrama« Mladen Pleše razgovarao je s Ernestom Herzogom, 44, izvršnim direktorom za operacije Svjetskog židovskog kongresa o očuvanju sjećanja na holokaust i antisemitizmu. Hrvatska i druge zemlje na ovom području, smatra Hercog, kada je riječ o antisemitizmu, ne prate negativne svjetske trendove, ali su suočeni s drugom vrstom jednako opasnih pojava: nastojanjima da se glorificiraju ratni zločinci koji su bili suradnici nacističkih okupatora u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Sloveniji… »Ne može se reći da...

Mladen Pleše / Telegram     21. travnja 2022.

...
Split
U ime Vlade: Dan državnosti je 10. travnja!

Svaka država u svojoj povijesti ima datuma kojih se sjeća s ponosom, ali i onih koje bi najradije zaboravila, a – kada to već ne može – onda ih ne spominje. Neovisna hrvatska država, i inače po mnogo čemu (nažalost ne baš pozitivnome) unikatni primjer u svijetu, i tu je drugačija. Svoja, rekli bi domoljubi. Zar zaista svoja? Ne, današnja Hrvatska po mnogo toga nije svoja, nego je ‘njihova’. A tko su ‘oni’? To su vječni zarobljenici prošlosti, povijesni revizionisti, ljudi kojima uspijeva cijelu jednu naciju i nacionalnu...

Tomislav Jakić (Tačno)     11. travnja 2022.

...
Split
Brigadir Raos nije ni trebao govoriti. Slanjem izaslanika sve je rečeno.

Matko Raos, izaslanik ministra branitelja, na skupu HOS-ovaca rekao je »da današnje Hrvatske ne bi bilo da nije bilo 10. travnja 1941.« Vlada se ne treba ograditi od te izjave, nego napokon trebamo formirati Vladu koja to ne misli. Kada bi RH bila u stanju donijeti povijesno-etički sud o onome što se zbilo 10. 4. 1941. god., današnja Hrvatska bi bila puno više država nego što sada jest i Vlada RH bi bila puno više vlada nego što sada jest. Ne zanima me što Vlada misli o Matku Raosu. Uostalom, to što misli...

Marko Vučetić     11. travnja 2022.

...
Hrvatska
Dan kad je počeo ustaški bal smrti

Jedna od omiljenih mantri povijesnih revizionista i simpatizera ustaškog pokreta jest tvrdnja da su u »NDH« u logorima i na drugim stratištima stradavali oni koji se nisu slagali s tim ostvarenjem »tisućljetnog sna« o hrvatskoj državnosti. Naravno, u pitanju je čista fabrikacija, jer Pavelićev režim je u svemu slijedio svoje nacističke uzore, posebno kad su u pitanju rasni zakoni. U izvedbi su ih često i nadmašivali. Jasno je da su pokolji civila - Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista - bili dio sustavne politike, i ne mogu se...

VeDRA     30. travnja 2021.

...
Hrvatska
Proboj iz Jasenovca – herojstvo očajnika

I ove će se godine pod Kamenim cvijetom Bogdana Bogdanovića, spomeniku žrtvama ustaškog logora Jasenovac, održati komemoracija svim ubijenima na tom najvećem stratištu NDH, u znak sjećanja na 22. travnja 1945. kad je posljednja skupina logoraša krenula u proboj. Znali su tada da im je to jedina šansa da prežive planirani pokolj kojega je već bio naredio zloglasni Vjekoslav Maks Luburić. Nažalost, i ove godine – nakon što je lani komemoracija bila jedinstvena – imamo razdvojene kolone predstavnika nacionalnih manjina i...

VeDRA     22. travnja 2021.

...
Hrvatska
Proglašenje NDH 10. travnja 1941. – najsramniji dan hrvatske povijesti

Francuska nema dilema – proglašenje višijevske republike s maršalom Petainom na čelu bilo je izdajnički čin. Nemaju ni Norvežani, kojima je (kao i cijelom svijetu) Vidkun Quisling sinonim za izdaju, pa ni Britanci za koje je Oswald Mosley bio pokušaj presađivanja hitlerovske ideologije protiv koje je ta zemlja ratovala krvavih šest godina. Moglo bi se tako i dalje nabrajati slične primjere, i to – osim Velike Britanije – u zemljama u kojima antifašistička borba nije ni izbliza bila toliko masovna i...

VeDRA     10. travnja 2021.

...
Hrvatska
Kuna – jedini legalni podsjetnik na NDH

Zagovornici pokliča »za dom spremni« uvijek će spremno pokušavati dokazati da je riječ o starom hrvatskom pozdravu, poneki će se pozivati i na poznavanje opera. Slično je i s povijesnim grbom s prvim bijelim poljem – njega možete vidjeti i na krovu crkve Svetog Marka između zgrada Vlade i Sabora. S druge strane, protivnici poistovjećivanja Republike Hrvatske s NDH traže zabranu i jednoga i drugoga, što je stav i udruge VeDRA. No, što ćemo s onim nacionalnim simbolom koji svoje korijene nema ni u čemu drugom nego u ustaškom režimu,...

VeDRA     10. veljače 2021.