V e D R A - VETERANI DOMOVINSKOG RATA I ANTIFAŠISTI


Što je VeDRA?

Kako se ističe i u programskim dokumentima Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA), te istupima o djelovanju udruge, antifašizam u Hrvatskoj nije i ne može biti ograničen samo na razdoblje Drugog svjetskog rata, nego se proteže i na temelje Domovinskog rata, s obzirom da je srpska politika na prijelazu iz osamdesetih u devedesete godine 20. stoljeća imala sva obilježja fašizma. Stoga se kao cilj ove stranice može uzeti i cilj koji je sebi zacrtala VeDRA: »promicanje ideje antifašizma kao civilizacijske vrijednosti i humanističkog otpora svim oblicima diskriminacije«, te očuvanje tekovina antifašizma, ponajprije u Hrvatskoj ali i općenito.

Nažalost, umjesto svijesti o slavnoj antifašističkoj prošlosti hrvatske nacije i u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu danas imamo zaborav. Umjesto ponosa što smo u teškim povijesnim vremenima uspijevali odabrati ispravnu i pobjedničku stranu u globalnoj borbi s nacifašizmom, imamo revizionizam. Umjesto da i Domovinski rat shvatimo kao nastavak iste borbe protiv fašizma kakva je bila ona u Drugom svjetskom ratu, prečesto ga se shvaća kao priliku za rehabilitaciju davno poražene politike i ideologije. Stoga se Hrvatska našla u tragičnom rascjepu: i 1945. i 1995. je bila pobjednik, a istodobno se na brojnim razinama svim silama trudi poništiti svoju pobjedu u Drugom svjetskom ratu i izbjegava je povezati s pobjedom u Domovinskom ratu. Posebno je to važno u Splitu i Dalmaciji, koji bez antifašističke borbe ne bi ni bili u sastavu Hrvatske.

To ispraviti – ambiciozni nam je ali ostvarivi cilj.

Nasuprot uvriježenom i raširenom stavu, takav je cilj istinska borba za hrvatske interese. Prepuštanje bilo kojem obliku nacifašizma, javnom ili prikrivenom, duboko je antihrvatsko. Pristajanjem uz antifašističku koaliciju hrvatski je narod branio svoje pravo na suverenost, zajedno s drugim antifašističkim snagama u samoj Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Time je stvorio uvjete za održivu budućnost i nacije i države, s jasno utvrđenom suverenošću i granicama. Tako stečena suverenost bila je ugrožena od strane velikosrpske politike, pa je stoga borba protiv tog ideološkog i nacionalističkog koncepta jasan nastavak antifašističke borbe.

Dokumentacija udruge VeDRA


Statut i drugi važni dokumenti

Tijela udruge VeDRA


Predsjedništvo
 1. Ranko Britvić, dipl.iur. – predsjednik VeDRA-e (po dužnosti)

 2. Veselko Gabričević, general HV u miru – potpredsjednik VeDRA-e (po dužnosti)

 3. Luka Džanko, general HV u miru – potpredsjednik VeDRA-e (po dužnosti)

 4. dr.sc. Zoran Radman - tajnik (po dužnosti)

 5. Fjodor Klarić

 6. Rozita Vidan, dipl. iur.

 7. Marin Kuzmić, prof.

 8. Boris Biličić, dipl. krim.

 9. Vlado Orešković, dipl. krim.

Nadzorni odbor
 1. Rato Vranješ – za predsjednika

 2. Maja Vrdoljak

 3. Đapić Slavko

 4. Nikola Bokšić, brigadir HV u miru

 5. Marko Veselinović

Sud časti
 1. Dušan stojanac – za predsjednika

 2. Gorki Bubić

 3. Mirko Kasumović

Likvidator
 1. Rozita Vidan, dipl.iur.

UDRUGA VETERANA DOMOVINSKOG RATA I ANTIFAŠISTA Split


URED

Adresa: Ban Mladenova 9, 21000 Split
OIB: 51417005847
mob: +385 91 531 7474; +385 91 2266 661
tel: +385 21 395 018
Email: udrugavedra@gmail.com

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak - Petak 08:00 - 16:00